ГоловнаПолітика

Відмова від Будапештського меморандуму - велика помилка України, - Фірташ

Україна виявилася сьогодні однією з "найгарячіших" точок планети

Відмова від Будапештського меморандуму - велика помилка України, - Фірташ
Фото: dmitryfirtash.com

Керівництво України повинно використовувати максимально можливості, які дає Будапештський меморандум. Про це "РБК-Україна"  заявив голова ради Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ, коментуючи заяви керівництва України про Будапештський меморандум.

Нагадаємо, 24 серпня президент Петро Порошенко заявив, що Збройні Сили – серйозніший гарант незалежності України, ніж Будапештський меморандум. 29 серпня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав Будапештський меморандум «звичайним папером» і заявив, що його ніхто не збирався виконувати.

"Армія - гарантія хороша, а сильна армія - ще краща. Але є реалії, і є певний масштаб відповідальності, - заявив Дмитро Фірташ. - А реалії такі, що Україна виявилася сьогодні однією з найгарячіших точок планети, де перетинаються інтереси багатьох світових гравців. Ставки в цій грі дуже високі, і на керівництві України лежить велика відповідальність не тільки перед власним народом, а й перед усім світом. У цьому сенсі мене дивує легкість, з якою українське керівництво відмовляється від можливостей, що їх дає Будапештський меморандум".

Фірташ вважає, що Будапештський меморандум, на відміну від мінського чи нормандського формату, є "легітимним міжнародним правовим документом, з якого випливають цілком конкретні зобов'язання і права сторін, що його підписали". "Україна свої зобов'язання виконала, відповідно свої зобов'язання повинні були виконати Росія, Великобританія і США", - заявив він.

На думку голови ради Групи компаній Group DF, великою помилкою було не скористатися цим на початку конфлікту і не користуватися зараз.

"Будапештський меморандум і сьогодні є для України унікальною й актуальною можливістю якщо не вийти з кризи, то підсилити свою роль, свою позицію і вести власну гру. Нагадаю просту річ: у без'ядерному статусі України були найбільше зацікавлені наші західні партнери, насамперед США. Саме тому вони брали на себе серйозні зобов'язання перед Україною, - впевнений Дмитро Фірташ. - Питання: сторони, які брали на себе ці зобов'язання, відмовляються від них? Це питання, яке Україна досі не поставила руба. І нам потрібна відповідь у будь-якій формі. Але відповідь політична і юридична. Якщо наші партнери не вважають Будапештський договір документом, а свої зобов'язання дійсними, - ми це приймемо. Тоді Україна отримає право так само ставитися до цього документа і йти своїм шляхом, захищаючи свої інтереси. Я вважаю, що Україна ще не починала використовувати можливості, які дає Будапештський меморандум, для власної гри і захисту своїх власних стратегічних інтересів".

При цьому, на думку Дмитра Фірташа, Будапештський меморандум - це хороша можливість для створення сильної переговорної позиції, але водночас треба розуміти, що рішення проблеми - в прямих двосторонніх переговорах з Росією.

"Глибоко переконаний: ніякі гаранти і ніякі гарантії не виведуть Україну з кризи і не зупинять війну. Тільки Україна і Росія винятково у форматі двосторонніх переговорів можуть знайти життєво важливі для обох сторін компроміси. Потрібно шукати формати, потрібно зближувати позиції, і я абсолютно переконаний не тільки в тому, що це можливо, а й у тому, що іншого шляху немає", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram