ГоловнаПолітика

Консула України запідозрили в спробі пронести наркотики в ізраїльську в'язницю

Посольство назвало подію підставою.

Консула України запідозрили в спробі пронести наркотики в ізраїльську в'язницю
Анатолий Писаревский
Фото: посольство США в Украине

У четвер, 1 вересня, керівник консульського відділу посольства України в Ізраїлі Анатолій Писаревський зазнав тотального огляду на вході в місцеву в'язницю "Рімон" на південь від міста Нетанія.

У результаті обшуку у швах спортивного костюма, який він хотів передати українському в'язневі, виявили білий порошок .

Про це пише емігрантське видання ForumDaily зі слів українських дипломатів.

"Це повна підстава нашого консула. Він провідував українського в'язня - і це його консульський обов'язок. Його попросили передати спортивний костюм. Але виявилося, що в костюмі був зашитий якийсь порошок. Консула фактично використали наосліп. Думаю, що йому треба було бути уважнішим", - заявив із цього приводу посол України Геннадій Надоленко.

Писаревський також заявив про свою непричетність.

"Ізраїльські поліцейські вже були готові перед моїм приходом. Їх було п'ятеро, і вони відразу почали ретельно промацувати принесені речі - спортивний костюм і рушник. Мабуть, вони раніше прослухали його розмови. Потім мені показали порошок в поліетиленових смужках, знайдений у швах спорткостюму", - пояснив він.

"Я десятки разів ходив у в'язниці до різних людей - і це вперше, коли мене зустріли п'ятеро поліцейських. Раніше завжди речі для передачі оглядали 1-2 поліцейські. А тут вперше п'ятеро вже стояли і чекали на мене. Тобто вони реально заздалегідь знали, що я йду з чимось. Але я ж не експерт - і несу речі спокійно у в'язницю, знаючи, що їх там на вході будуть перевіряти", - додав консул.

Речі призначалися для 45-річного ув'язненого Олексія Т., який є громадянином обох країн - України й Ізраїлю. В'язень відбуває термін покарання (2 роки і 5 місяців) за крадіжку і злом. Це вже його шоста відсидка у в'язницях Ізраїлю.

Склад знайденого білого порошку з'ясовують - і повідомлять тільки до неділі, 4 вересня.

МЗС Ізраїлю заявило у зв'язку з цією подією, що повідомить своїх колег в Україні про цей інцидент, щоб МЗС України прийняло рішення про долю свого дипломата, включаючи можливість зняття дипломатичної недоторканності для його участі в розслідуванні цього випадку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram