ГоловнаПолітика

Затримано співучасника афери в банку "Михайлівський"

Прізвища затриманого не називають.

Затримано співучасника афери в банку "Михайлівський"
Фото: 112.ua

Правоохоронці затримали учасника злочинної групи, що довела до банкрутства банк "Михайлівський".

"Учора встановили місце перебування і затримали ще одного учасника злочинної групи, котра вкрала гроші вкладників. Добу він уже провів в ізоляторі. Тепер справа за судом - обрати гідний запобіжний захід", - написав у фейсбуці заступник керівника Національної поліції - начальник Головного управління Нацполіції в Києві Андрій Крищенко.

Нагадаємо, 13 серпня правоохоронці затримали колишнього голову правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенка. Його заарештовано з правом вийти під заставу 137,8 млн гривень.

За версією слідства, він реалізував злочинну схему, за рахунок якої з банку було виведено багатомільйонну суму грошей вкладників. Підозрюваний нібито на підставі незаконного договору переказав 870 млн гривень на рахунок підприємства з ознаками фіктивності.

Загалом з банку "Михайлівський" перед банкрутством вкрали 2,3 млрд гривень, вважають слідчі. Керівництво "Михайлівського" в травні 2016 року переуступило права на ліквідні кредити банку підконтрольній структурі за значно заниженою вартістю. Крім того, в грудні 2015 року менеджмент банку створив окрему комерційну структуру для залучення грошей фізичних осіб під привабливіші умови. Отримані гроші пішли на кредитування бізнес-проектів менеджменту.

Ігор Дорошенко керував банком "Михайлівський" до 20 травня. Цього ж дня банк заявив, що з технічних причин у ньому не працює система "операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних. За цей час було здійснено велику кількість операцій із переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс "Михайлівського", що значно збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів.

23 травня банк "Михайлівський" закрили.

Банк "Михайлівський" належить власникові мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Установа була створена влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - доволі велика установа. Його активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 діючих банків), на депозитних рахунках клієнтів розміщено близько 2 млрд грн.

У червні голова НБУ Валерія Гонтарева закликала посадити Поліщука і Дорошенка до в'язниці за доведення банку до банкрутства. За її словами, їм світить по п'ять років тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram