ГоловнаПолітика

Посол ЄС назвав е-декларування останньою умовою для безвізового режиму

Ян Томбінський сподівається, що Україна навчиться виконувати свої зобов'язання.

Посол ЄС назвав е-декларування останньою умовою для безвізового режиму
Ян Томбинский
Фото: www.dialog.ua

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський прямо пов'язав питання введення безвізового режиму з запуском Києвом електронного декларування.

"Є питання електронного декларування. Воно вже на п'ять місяців пізніше, ніж обіцялося ... З боку Єврокомісії зроблено все необхідне, тепер справа за Європарламентом - на початку вересня буде доповідь комісії Європарламенту про прогрес України, і, знову-таки, електронне декларування буде відображено в цій доповіді. На мою думку, всі елементи, крім електронної системи, виконано. Україна й українські лідери тепер відповідальні за виконання останнього елемента, необхідного для позитивного рішення про прогрес України", - сказав він журналістам.

За словами Томбінського, доповідь комісії Європарламенту про безвізовий режим для України заплановано на початок вересня, після цього його обговорять у жовтні, потім буде рішення з цього питання.

При цьому він не прогнозував дату прийняття такого рішення.

Томбінський вважає процес виконання зобов'язань, узятих Україною для лібералізації візового режиму з ЄС, уроком для країни, з якого варто зробити висновок про необхідність виконання обіцяного вчасно, без відкладання прийняття рішень або імітації політичної діяльності.

Зокрема, він акцентував увагу на тому, що більш ніж вісім місяців зайняв процес створення Національного агентства боротьби з корупцією, а також запуск системи електронного декларування доходів чиновників.

Нагадаємо, 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування без сертифікації. Однак через два дні влада вирішила більше не приймати декларації.

Держспецзв'язку доручили допрацювати систему до 1 вересня, а приватну компанію-підрядника звинуватили в неякісній роботі.

Томбінського незабаром змінить на посаді посла ЄС в Україні Х'ю Мінгареллі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram