ГоловнаЕкономікаДержава

Топ-менеджер "Нафтогазу" спростував заяву Насалика про дешевий російський газ

"Ціна на європейський газ на кордоні України нижча, ніж за контрактом з Газпромом".

Топ-менеджер "Нафтогазу" спростував заяву Насалика про дешевий російський газ
Фото: Depositphotos/morozzz

Директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко спростував заяву міністра енергетики Ігоря Насалика про те, що російський газ нині коштує значно менше, ніж європейський.

"Ціна за контрактом з Газпромом на ІІІ квартал не становить 140 доларів [як стверджує Насалик]. Реальна ціна - вища щонайменше на 30 доларів. При цьому зараз ціна на європейський газ на кордоні України вже суттєво нижча за 185 доларів. Нижча, ніж за контрактом з Газпромом", - написав він у фейсбуці.

Видання "Ліга.net", своєю чергою, пише, що на біржах у країнах ЄС можна купити газ по $128-135 за тисячу кубометрів, тоді як у червні-липні котирування перевищували $165-170. З урахуванням витрат на транспортування в розмірі $20-25 європейський газ у другій декаді серпня коштує дешевше за пропозицію "Газпрому", яка становить $173, за даними "Нафтогазу".

Спотові ціни на газ в Європі почали різко опускатися в 20-х числах липня і за три тижні знизилися в середньому на 25%. Головну роль у зниженні зіграв надлишок пропозиції і дії трейдерів, що грають на пониження цін. Ближче до опалювального сезону ціна в Європі знову повинна відновити зростання.

При цьому в липні "Нафтогаз" дійсно купував газ дорожче за "газпромівську" ціну на $13 за тисячу кубометрів - у середньому по $190.

Нагадаємо, Насалик заявив, що різниця у вартості європейського та "газпромівського" газу - це ціна незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram