ГоловнаПолітика

СБУ опублікувала витяги з "чорної бухгалтерії" ПР щодо Манафорта

Наявність прізвища Манафорта в "списках" не означає, що він дійсно отримав ці кошти.

СБУ опублікувала витяги з "чорної бухгалтерії" ПР щодо Манафорта
Фото: EPA/UPG

Національне антикорупційне бюро оприлюднило фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, де згадується колишній радник екс-президента України Віктора Януковича Пол Манафорт.

Як наголошується, фрагменти 22 записів, зроблених на 19 різних аркушах, опубліковані, "щоб зняти спекуляції навколо цієї теми".

"Серед прізвищ осіб у списку так званої "чорної бухгалтерії Партії регіонів", яку за заявою В. Трепака розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України, значиться серед інших Пол Манафорт. Згідно зі списками, на витрати, пов'язані з цією особою, починаючи з 20.11.2007 року, було виділено всього понад $12,7 млн. Останній запис у "книзі" щодо П. Манафорта датується 5 жовтня 2012 року", - йдеться в роз'ясненні бюро.

У НАБУ зауважують, що наявність прізвища Манафорта в "списках" не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже в графі одержувачів містяться підписи інших осіб.

Досудове розслідування в цьому провадженні триває.

Нагадаємо, 28 травня колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, мова йде про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $2 млрд.

Загалом у руки НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. У них вказані дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. На кожному аркуші близько 30 записів. Всього, за попередніми підрахунками, в переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

Політтехнолог Пол Манафорт з 1978 року координував кампанію Рональда Рейгана, в 1988 був радником Джорджа Буша-старшого, а в 1996 працював у кампанії суперника Білла Клінтона Боба Доула.

Вперше американський політтехнолог з'явився в Україні в 2004 році, під час третього туру президентських виборів на запрошення команди Віктора Януковича. Однак братися за кампанію Манафорт нібито відмовився, посилаючись на те, що вплинути на неї було вже неможливо. У проміжку між цими і наступними виборами Януковича ім'я Манафорта згадувалося в зв'язку з роботою на самого Ріната Ахметова і його компанію СКМ, а також на парламентську кампанію Партії регіонів у 2007 році.

Манафорт зіграв вирішальну роль у перемозі Януковича на виборах президента в 2010 році.

У 2014 році Манафорт брав участь у створенні Опозиційного блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram