ГоловнаПолітика

Яценюк закликав НАТО надати оборонну зброю Києву

Лідер НФ переконаний, що Україні потрібен більш широкий пакет допомоги.

Яценюк закликав НАТО надати оборонну зброю Києву

Україна закликала західних лідерів тримати лінію проти російської агресії в країні, заявивши, що немає ніяких підстав для послаблення санкцій проти адміністрації Путіна, пише Financial Times. Зокрема, видання наводить слова лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка, який перебуває в Брюсселі з візитом, який озвучив інформацію про те, що "Україна відновлює вимоги до союзників по НАТО забезпечити Київ оборонною зброєю".

Як пише FT, у Брюсселі Яценюк представляє український уряд. Тут він зустрічався з президентом Європейської Ради Дональдом Туском і керівниками НАТО.

"Звернення Арсенія Яценюка відбулося через кілька днів після того, як Володимир Путін, президент Росії, заявив, що його країна перешкодила операції спеціальних сил України по входу на територію анексованого Кримського півострова, щоб здійснити «терористичні» акти. Це призвело зростання напруженості у відносинах між Києвом і Москвою до найвищого рівня за майже рік", - пише видання. Яценюк назвав це "ще одним російським обманом".

До того ж журналісти нагадали, що історію з "кримськими диверсантами" Дональд Туск назвав такою, що не заслуговує на довіру.

"Лідери ЄС до кінця року повинні вирішити, чи продовжувати санкції проти Росії. Канцлер Німеччини Анґела Меркель отримала в червні підтримку Британії, щоб продовжити санкції на шість місяців, але в Угорщині, Італії та Греції висловили припущення, що штрафні санкції можуть бути контрпродуктивними", - пише FT.

При цьому Яценюк визнав, що продовження санкцій проти Росії "буде складним" для Європи, і висловив припущення, що голосування в Великобританії щодо виходу з ЄС "може вплинути" на цю дискусію.

Однак він наполягає, що немає іншого виходу, крім як підтримати санкції, оскільки він не бачить ніяких перспектив, щоб Путін виконував так званий "мирний договір «Мінськ-2»" 2015 року, який повинен був послабити конфлікт. "Санкції не можна скасовувати до тих пір, поки Росія повністю не виконає «Мінськ» і не вийде з Криму", - сказав Яценюк.

"Є різні голоси, які почали з'являтися в Європі: «давайте скасуємо санкції; давайте створимо новий тип діалогу з Росією, давайте більше йти на співпрацю». Це голоси слабкості. Немає сумнівів у тому, що ми повинні мати діалог, але цей діалог не може відбуватися під прицілом російської зброї, а саме це Росія і пропонує", - додав також він.

Також лідер НФ, за словами видання, визнав, що дипломатичні заходи і фінансові санкції "були достатніми". Окремо він відзначив військові навчання, що проводяться в Україні силами НАТО, й іншу допомогу, однак, за його словами, потрібен більш широкий пакет.

"Ми високо цінуємо рішення НАТО надати Україні так званий пакет допомоги, але, на моє глибоке переконання, Україні необхідна оборонна зброя", - сказав Яценюк.

Крім того, резюмує видання, Арсеній Яценюк розкритикував Дональда Трампа, кандидата в президенти США, чий консультант Пол Манафорт привернув до себе пильну увагу через зв'язок з Віктором Януковичем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram