ГоловнаПолітика

Клімкін: Україна не має наміру розривати дипвідносини з Росією

Україна не припинить спроб домовитися з РФ про Крим, наголосив голова МЗС.

Клімкін: Україна не має наміру розривати дипвідносини з Росією
Фото: un.org

Якщо Росія вирішить розірвати дипломатичні відносини з Україною - це буде її відповідальність.

Про це заявив в інтерв'ю австрійському виданню Der Standard міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми підтримуємо дипломатичні відносини, незважаючи на російську агресію. У нас мільйони українців у Росії, про які ми повинні дбати. Якщо Росія так вирішить (розірвати дипломатичні відносини, - ред.), тоді це її відповідальність", - сказав він.

Коментуючи напруження у відносинах з Росією з приводу Криму, Клімкін допустив, що Москва пішла на це "через наближення парламентських виборів".

"Ми не знаємо, чи була це спланована акція чи випадковість. Це могла бути спроба внутрішньої мобілізації: скоро в Росії будуть парламентські вибори, настрої в Криму погані. Можливо, так Росія хоче порушити мирний процес і зіграти на час. Ми не знаємо точно, якою є російська тактика, але вона дуже небезпечна", - сказав міністр, зазначивши, що зараз в окупованому Криму перебуває до 50 тис. російських військових.

Клімкін наголосив, що Україна не припинить спроб домовитися з Росією про Крим.

"Звичайно, ми не такі наївні, щоб вірити, що Росія завтра сяде з нами за стіл дискутувати про статус Криму. Але є багато термінових питань: права людини в Криму, присутність міжнародних організацій, за що ми виступаємо, контроль повітряного і морського простору. Ці проблеми неможливо вирішити без такого формату", - вважає голова МЗС.

Нагадаємо, 10 серпня Путін звинуватив Україну в "переході до практики терору". Така заява пролунала після того, як ФСБ РФ заявила про нібито запобігання в ніч на 8 серпня двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" у складі бійців спецпідрозділів Міноборони України і про загибель унаслідок сутички військовослужбовця ЗС РФ. Також у ФСБ заявили, що Крим обстрілювали з материкової частини України.

Міноборони, ГУР, РНБО України спростували повідомлення ФСБ. За даними ГУР, у Криму сталася збройна сутичка з використанням стрілецької зброї між військовослужбовцями ЗС РФ і прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.

Після цих подій у ЗМІ почали з'являтися повідомлення про розрив дипвідносин між країнами. Коментуючи ці повідомлення, російський прем'єр Дмитро Медведєв заявив, що не виключає розриву дипвідносин з Україною,  "якщо іншого варіанта не залишиться".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram