ГоловнаПолітика

НАПК затвердила план розблокування запуску е-декларування

Україна може залишитися без кредиту МВФ.

НАПК затвердила план розблокування запуску е-декларування
Фото: 112.ua

Національне агентство із запобігання корупції (НАПК) вранці в суботу зібралося на розширене засідання через рішення Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації не видавати атестат відповідності комплексній системі захисту інформації (КСЗІ) держреєстру декларацій.

Під час засідання слово було надано голові Держспецзв'язку Леонідові Євдовченку, який повторив позицію його відомства.

"Власником реєстру, про який йдеться, є Національне агентство з запобігання корупції. Станом на 3 серпня НАПК передало частину програмного забезпечення, розробило комерційну структуру - ТОВ "Міранда". Таким чином, НАПК, щоб почати процедуру державної експертизи, повинно було передати в Держспецзв'язку повний пакет документів, носіїв інформації і обов'язково код цієї програми, розробленої "Мірандою", для повних досліджень. Тільки 10 серпня Держспецзв'язку отримало матеріали з описом створення комплексної системи захисту інформації, та 10 серпня у другій половині дня було надано програмне забезпечення з відкритим кодом", - розповів він.

За його словами, Держспецзв'язку мало отримати повний доступ до системи, але станом на 13 серпня у нього було тільки "три блоки з п'яти, які повинні були бути розроблені".

Член комісії Руслан Рябошапка у відповідь заявив, що Держспецзв'язку сама погоджувала технічне завдання тільки на три блоки. "Державна служба спеціального зв'язку погодила ТЗ на подачу, зберігання та оприлюднення [декларацій]. Сьогодні ми чуємо, що система неповна, що ще двох блоків не вистачає. Вчора, грубо кажучи, бракувало, а сьогодні не вистачає", - обурився він.

Також Євдовченко поскаржився, що апаратна частина системи розташована на орендованих серверах на технічному майданчику Держспецзв'язку, які фактично НАПК не належать. 11 серпня фахівцям відомства надали на дві години доступ до апаратної частини, яких їм вистачило, щоб знайти уразливості програми. "Вчора близько 18-ї години було прийнято рішення експертною радою Держспецзв'язку про неможливість надання атестата відповідності комплексній системі захисту інформації державного реєстру декларацій", - розповів він.

Однак керівник компанії "Міранда" Юрій Новіков у відповідь заявив, що Держспецзв'язку сам наполіг на розміщенні серверів на його технічному майданчику. "Далі. 27 липня було засідання Кабінету Міністрів, на якому було передано всі вихідні коди. А зараз при всіх присутніх говорити, що коди були передані 10 числа - це трохи некоректно", - додав Новіков.

Міністр фінансів Олександр Данилюк, своєю чергою, заявив, що система електронного декларування є ключовою вимогою за декількома фінансовими програмами, в тому числі - за програмою з МВФ і за гарантіями від уряду США.

"Я закликаю: потрібно дуже швидко знайти рішення. Якщо ви будете розглядати питання відстрочки, це дуже ризиковано", - наголосив міністр.

Проте Євдовченко зазначив: якщо до понеділка ситуація не зміниться, КСЗІ атестата не отримає. За його словами, у Держспецзв'язку є 10 блоків претензій до системи.

У підсумку на засіданні було прийнято рішення доручити розробникові оперативно виправити виявлені Держспецзв'язку недоробки. При цьому участь у процесі повинні взяти експерти відомства, щоб доробка і експертиза системи проходили паралельно.

У неділю вдень має відбутися засідання експертної ради, на якому система може отримати атестат і почати роботу в понеділок, 15 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram