ГоловнаПолітика

Другим затриманим ФСБ "диверсантом" виявився виконроб з Євпаторії (оновлено)

Андрій Захтей у соцмережах підтримував російську агресію.

Другим затриманим ФСБ "диверсантом" виявився виконроб з Євпаторії (оновлено)
Фото: Facebook/Андрей Захтей

Другим затриманим ФСБ у Криму "диверсантом", прізвище якого оприлюднила російська влада, виявився виконроб з Євпаторії.

41-річний Захтей Андрій Романович родом із міста Борислав Львівської області, де на нього 2006 року було зареєстровано приватне підприємство "Євро-пластбуд", повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На його Facebook-сторінці вказано, що зараз він живе в Євпаторії. Судячи з усього, останнім часом він не знаходив роботи в Криму - його резюме розміщено на сайтах пошуку будівельних робіт у Москві та Підмосков'ї.

"Виконуємо ремонти квартир і приміщень, металоконструкції, будівництво АЗС у Москві й області. Є стаж роботи керівн. будівельної дільниці, виконробом, майстром оздоблювальних робіт. Проживаю в Одинцові. Приймаємо замовлення в Криму", - йдеться в оголошенні про пошук роботи на сайті "Поиск мастера.ру".

Судячи з опублікованих фотографій, а також зазначених під ними геотегів, Захтей останнім часом дійсно був на заробітках в Росії і проживав в Одинцові.

У соціальній мережі "Вконтакте" на своїй сторінці Захтей вказав, що "допомагає в оформленні російського громадянства жителям близького зарубіжжя і країн колишнього СРСР".

Андрій Захтей одружився 2015 року, має маленьку дитину.

Тим часом сайт "Миротворець", що збирає інформацію про сепаратистів, пише, що Захтей брав участь в антиукраїнських акціях у березні 2014 року, підтримував російську агресію на Донбасі. Про це свідчать скриншоти із соцмереж.

"Після анексії Криму, намагаючись уникнути мобілізації в армію РФ, вирішив переїхати в Підмосков'я, де його виявила поліція. У серпні 2016 року, після затримання на території окупованого Криму, дав згоду спецслужбам РФ на участь у провокативних акціях проти України", - йдеться в повідомленні.

За даними ресурсу, Захтей мав зв'язки в МВС РФ, з їх допомогою організував бізнес з оформлення російських документів. Керував будівельною бригадою, яка бралася за роботу в Росії. Із зими 2015-го проживав і працював у м. Одинцово Московської області. Має подвійне, в т. ч. російське громадянство.

У Криму Захтей пропонував перевезення мікроавтобусом по півострову і в РФ.

За даними "Миротворця", 2011 року, після того як шахрайським шляхом заволодів коштами низки громадян, Захтей покинув місто Борислав і зник у невідомому напрямку. За словами близького оточення, виїхав у Європу на заробітки, проте опинився в Російській Федерації і створив сім'ю в Москві. Під час окупації Криму з'явився в місті Євпаторія, де проживав до останнього часу із сім'єю і новонародженою дитиною.

Оновлення. Нардеп Антон Геращенко у своєму фейсбуці виклав довідку про судимості Захтея.

"Він був засуджений у 1998 році на 6,5 року позбавлення волі за грабіж, скоєний групою осіб. Відсидів чотири роки у Львівській виправній колонії номер 40, але на шлях виправлення не став. Потім був повторно притягнутий до кримінальної відповідальності у 2008 році за шахрайство, підробку документів і низку інших злочинів, однак відбувся дивно легко - судимістю і невеликим штрафом. У 2011-му "Зая" набрав боргів у рідному місті Бориславі Львівської області і тупо втік від кредиторів до Москви. Потім перебрався в Євпаторію, де жив досі", - написав він.

Нагадаємо, ще одним "диверсантом" у Росії назвали Євгена Панова - водія автобуса АТП Запорізької АЕС (Енергодар).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram