ГоловнаСвіт

Двоє російських найманців розповіли про сотні загиблих у Сирії росіян

Російська приватна військова компанія "Вагнер" вербує "всіх добровольців не розбираючи" в Інтернеті

Двоє російських найманців розповіли про сотні загиблих у Сирії росіян
Российские военные

За час бойових дій у Сирії загинули до 600 росіян.

Про це телеканалу Sky News розповіли двоє російських найманців, які повідомили, що їх найняла приватна військова компанія "Вагнер".

Співрозмовники телеканалу сказали, що їх завербувала ПВК "Вагнер" і переправила до Сирії російськими військово-транспортними літаками.

Найманці, які назвалися Олександром і Дмитром (імена змінено), воювали проти повстанських угруповань, зокрема "Ісламської держави", і отримували еквівалент $3,8 тис. на місяць. За їхніми словами, "офіційно" в Сирії вони не воювали. Олександр стверджує, що іноді тіла загиблих кремують, іноді за документами солдати вважаються загиблими на Донбасі, а іноді просто "списують" на автомобільні аварії.

"Шанси 50 на 50. Більшість з тих, хто їде туди по гроші, гине. Ті, хто бореться за ідеали, - проти американців, американських спецпризначенців, якоїсь ідеології - їхні шанси на виживання вищі", - розповів Олександр.

Офіційно в Сирії було вбито 19 росіян, нагадує Sky News. За словами Дмитра, у бойових діях у Сирії загинули приблизно 500-600 росіян. "Ніхто ніколи не дізнається про їхню долю... Ось що найжахливіше. Ніхто ніколи не дізнається", - додав він.

При цьому, як нагадує Sky News, у лютому прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв попереджав, що розгортання наземних військ у Сирії може призвести до "світової війні".

Як розповів телеканалу військовий аналітик Павло Фельгенгауер (Pavel Felgenhauer), використання найманців узгоджується з російською лінією ведення "гібридної війни". За його словами, очевидно, що "Вагнер" існує і раніше відправляла найманців воювати на Донбас та брати участь в окупації Криму. Як нагадує Sky News, такі організації заборонені російською конституцією, але це не хвилює тих, хто управляє такими організаціями.

Телеканалу вдалося з'ясувати, що ПВК "Вагнер" вербує росіян в Інтернеті, розміщуючи оголошення на популярному в Росії сайті, присвяченому військовій тематиці. При цьому назва сайту не згадується. Тих найманців, які звертаються до них, тренують на військовій базі в селищі Молькіно у Краснодарському краї, частину якої міноборони РФ передало компанії "Вагнер" для підготовки найманців.

Найманець, який представився Дмитром, розповів Sky News, що коли він підписував контракт із компанією "Вагнер", він віддав компанії всі свої документи. А після повернення в Москву, коли спробував отримати свій паспорт назад, його затримала поліція. За його словами, в Москві є щонайменше 50 найманців, які так і не отримали назад свої документи.

За словами Олександра, "Вагнер" приймав усіх добровольців не розбираючи, навіть тих, хто ніколи не служив в армії і ніколи раніше не тримав зброю в руках, а навчали їх приблизно від одного до двох місяців. За їхніми словами, тим, хто ніколи не служив в армії, навчання давалося дуже складно. Буквально за два місяці з людини з нульовим рівнем знань роблять піхотинця, навчають його водінню і вчать користуватися всією зброєю, що є в арсеналі "Вагнера", але це не допомагає в умовах бойових дій, тому такі бойовики просто стають "гарматним м'ясом", додали найманці.

Так, Олександр розповів, що брав участь у битві за Пальміру, і бійців "Вагнера" відправляли як "гарматне м'ясо", щоб "розм'якшити" опозицію, перш ніж сирійські війська вступлять у бій.

Про приватну військову компанію "Вагнер" вперше стало відомо в березні 2016 року від петербурзького видання "Фонтанка". За інформацією видання, за ПВК стоїть колишній командир загону спецпризначення ГРУ міноборони РФ Дмитро Уткін з позивним "Вагнер".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram