ГоловнаПолітика

П'ять держлісгоспів Буковини попалися на нелегальному експорті деревини

Правоохоронці провели більш ніж 50 обшуків.

П'ять держлісгоспів Буковини попалися на нелегальному експорті деревини
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України і прокуратура викрили керівників п'яти державних лісгоспів Буковини на розкраданні та нелегальному експорті деревини.

"Правоохоронці встановили, що чиновники розробили механізми привласнення державного лісу шляхом реалізації підконтрольним структурам, оминаючи аукціони і нелегальну вирубку "неврахованих" дерев. Надалі всі лісоматеріали за різними схемами експортували за кордон", - повідомляють на сайті СБУ.

У лісгоспах, офісах комерційних структур, за місцем проживання чиновників і комерсантів одночасно провели більш ніж п'ятдесят обшуків. Вилучено документи, які підтверджують продаж лісу в обхід аукціонів і нелегальні експортні операції.

Виявлено фіктивні печатки та штампи іноземних компаній, бланки з "мокрими" печатками, які використовували для легалізації угод, понад півтори тисячі неврахованих бирок для електронного маркування деревини, вогнепальну і холодну зброю.

На території лісгоспів і комерційних структур без будь-якої документації зберігалося кілька сотень кубометрів деревини цінних порід, вартість якої встановлюють.

Відкрито п'ять кримінальних проваджень за ст. 364, ст. 191, ст. 366 і ст. 368 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 2015 року в Україні незаконно вирубали 24 тис. куб. м лісу.

У липні 2015 року набув чинності закон, яким запроваджено 10-річний мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді. Однак це не зупинило масової вирубки лісів.

У травні Кабмін заборонив санітарну вирубку лісу і звільнив голову Держлісагентства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram