ГоловнаПолітика

Генпрокуратура прийшла з обшуком у НАБУ (оновлено)

Бюро підозрюють у незаконному прослуховуванні.

Генпрокуратура прийшла з обшуком у НАБУ (оновлено)
Фото: 112.ua

Генеральна прокуратура проводить обшук у Національному антикорупційному бюро.

Про це телеканалу заявив головний антикорупційний прокурор Назар Холодницький, передає телеканал "112 Україна".

Спікер НАБУ обіцяє дати офіційний коментар найближчим часом.

За інформацією ЗМІ, слідчі оголосили рішення суду про проведення обшуку. Підставою стало розслідування про незаконне прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов. Чиї розмови прослуховували, не повідомляють. На місце подій викликали силовиків спецпідрозділу "Альфа".

Водночас керівник прес-служби НАБУ Дарина Манжура розповіла "Українським новинам", що ГПУ не проводила обшуку в будівлі Антикорупційного бюро.

За її словами, слідчі прийшли з постановою про слідчі дії у зв'язку з інформацією про нібито незаконне прослуховування телефонних розмов з боку НАБУ.

"Вони нічого не робили. Прийшли до нас, їм роз'яснили ситуацію. Обшуку вони не проводили", - сказала Манжура, зазначивши, що слідчі нічого не вилучали.

Оновлено. Прес-служба НАБУ випустила офіційний коментар, у якому зазначає, що бюро працює в штатному режимі, в результаті обшуку нічого не вилучено.

"Сьогодні, 5 серпня, в будівлю Національного антикорупційного бюро, що по вул. Сурікова, 3 в Києві, прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України з наміром провести обшук. Групу очолює начальник управління ГПУ з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитро Сус. На підтвердження законності своїх дій співробітники ГПУ пред'явили постанову суду. Як підставу для обшуку в постанові було зазначено розслідування кримінального провадження від 22.04.2016 р. за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень, яку розслідує Бюро", - сказано в повідомленні.

Зазначають, що представникам ГПУ було пред'явлено документи, які підтверджують законність дій НАБУ, і роз'яснено, що, відповідно до чинного законодавства, НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, тому факти, наведені як підстави для обшуку, так само як і відомості, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань у рамках цього провадження, не відповідають дійсності.

"Показово, що це провадження розпочато у квітні, відразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення в публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Три місяці справа «пролежала на полиці», і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено і винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли в Національне бюро з обшуком. І ще один цікавий момент - стаття, за якою кваліфіковано це кримінальне провадження, не належить до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом", - цитують у повідомленні директора НАБУ Артема Ситника .

Станом на 14:00 5 серпня дій, спрямованих на виїмку документів або обшук у кабінетах співробітників чи інших приміщеннях бюро, працівники ГПУ не проводили.

"На час проведення обшуку з метою уникнення можливих провокацій для забезпечення правопорядку в будівлі було задіяно групу спецпризначення НАБУ. Інформація, поширена в деяких ЗМІ, що на території НАБУ нібито перебуває спецпідрозділ СБУ «Альфа», не відповідає дійсності", - підсумували в бюро.

Тим часом прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган стверджує, що слідчі здійснили виїмку документів.

"Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведена виїмка документів", - написала вона у фейсбуці.

Нагадаємо, Антикорупційний комітет Верховної Ради схвалив законопроект, який дозволяє НАБУ вести самостійне прослуховування каналів зв'язку. За словами директора НАБУ Артема Ситника, отримання права на самостійне прослуховування є однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Наразі таку можливість мають тільки Національна поліція та СБУ.

Раніше Генпрокуратура призначила розслідування дій НАБУ і судді у справі ОПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram