ГоловнаПолітика

У Раду внесли проект постанови про геноцид українців поляками

Автором документа виступив Олег Мусій

Нардеп Олег Мусій (позафракційний) 3 серпня зареєстрував у Верховній Раді проект постанови №5012, яким пропонує зробити 24 березня Днем пам'яті про українців - жертв геноциду, влаштованого Польщею у 1919-1951 роках.

Текст постанови наразі відсутній на сайті парламенту, проте Мусій виклав його у фейсбук.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) 22 липня ухвалила резолюцію, у якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Згідно з рішенням, 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Цього року виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram