ГоловнаПолітика

Знаний харківський сепаратист пішов на угоду зі слідством

Натомість Андрію Бородавці винесли умовний вирок.

Знаний харківський сепаратист пішов на угоду зі слідством
Андрей Бородавка

Дзержинський районний суд Харкова визнав винуватим харків'янина Андрія Бородавку в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України і, враховуючи угоду підозрюваного з прокурором, призначив йому умовний термін.

Інформацію про це "МедиаПорту" підтвердили в прес-службі прокуратури Харківської області.

Копію вироку від 29 липня напередодні опублікував зареєстрований в Росії сайт Nahnews.org. У Єдиному реєстрі судових рішень цього вироку поки що немає.

З копії документа стає зрозуміло, в чому саме звинувачували Бородавку. Зокрема, за даними слідства, він "вчинив низку дій, об'єднаних єдиним умислом, спрямованим на зміну державного кордону України, порушення порядку, встановленого Конституцією України, проголошення незаконного державного формування "Харківська народна республіка", з подальшим її приєднанням до РФ шляхом висловлювань публічних закликів, спрямованих на зміну меж території України, які тривали з травня по серпень 2014 року".

Під час мітингів на пл. Свободи в Харкові Андрій Бородавка публічно висловлював сепаратистські ідеї, стверджує слідство. У вироку суду описано епізод від 7 травня, де на пл. Свободи Бородавка зачитує записку Костянтина Долгова із закликами приєднатися до "повсталих міст південного сходу". Як експерта до аналізу тексту, озвученого Бородавкою, запросили декана українського мовно-літературного факультету Харківського педуніверситету. Він зробив висновок, що в тексті "є і загальна семантика призову, і безпосередні публічні заклики до зміни меж території та державного кордону".

Бородавка визнав провину і 8 липня уклав з прокурором угоду.

З огляду на це, суд визнав Бородавку винуватим, призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, але звільнив від реального покарання з відстрочкою на два роки без конфіскації майна.

Нагадаємо, Андрія Бородавку затримали 3 липня в аеропорту "Бориспіль" після депортації з Росії. В СБУ повідомили, що з приводу Бородавки була проведена спецоперація, "за результатами якої він був дискредитований перед кураторами з російських спецслужб і депортований в Україну". Після затримання Бородавка дає "викривальні свідчення" проти сепаратистів, зазначили також у СБУ.

Затримання Бородавки нагнало страху на середовище організаторів сепаратистських заворушень у Харкові - за їхніми даними, він може багато розповісти слідству.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram