ГоловнаПолітика

Цивільна дружина Шокіна під час його роботи в ГПУ купила будинок у Празі, - ЗМІ

У Віктора Шокіна й Оксани Гриневич є трирічна дочка.

Цивільна дружина Шокіна під час його роботи в ГПУ купила будинок у Празі, - ЗМІ
Виктор Шокин

Цивільна дружина Віктора Шокіна лікар Оксана Гриневич, на той момент уже два роки перебуваючи в декреті, на початку 2015 року придбала маєток в елітному районі Праги в Чехії. Сам Віктор Шокін у той час був заступником генерального прокурора Віталія Яреми і готувався очолити Генпрокуратуру.

Про це йдеться в розслідуванні спільного проекту Радіо Свобода і "UA: Перший" програми "Схеми".

Журналісти з'ясували, що у Гриневич і Шокіна є спільна дитина, на яку також оформлено елітний особняк під Києвом. У деклараціях про свої майно і доходи та майно сім'ї Віктор Шокін усе це приховав.

У листопаді 2014 року Оксана Гриневич стала одноосібною власницею і директором чеської фірми I.B.D.P. 6 лютого 2015 року ця компанія завершила оформлення у власність котеджу і землі під ним в елітному празькому районі Небушіце. Схожий будинок по сусідству нещодавно продавали за 10 млн крон (приблизно 10 млн гривень).

Оксана Гриневич займає посаду заступника головного лікаря відомчої лікарні "Феофанія" в Києві, щоправда, швидше за все номінально. На прохання надати її декларацію про доходи та майно журналістам повідомили, що з весни 2013 року вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною (декреті), тому декларацію не подавала.

За інформацією "Схем", Оксана Гриневич була прописана в декількох об'єктах нерухомості, безпосередньо пов'язаних з Шокіним. Зокрема, в 2009 році вона була прописана в будинку на вулиці Тимирязівській на Печерську в Києві. На той час і до листопада 2010 року землею під цим будинком володів сам Віктор Шокін. Після цього Оксана Гриневич восени 2010 року на три роки прописалася в квартирі батьків Віктора Шокіна, яку згодом він отримав у спадок.

Крім того, журналісти програми "Схеми" з'ясували, що у Віктора Шокіна й Оксани Гриневич є трирічна дочка Вероніка-Анастасія Гриневич. Саме їй Віктор Шокін улітку 2014 року подарував свій маєток площею майже 900 квадратних метрів у селі Забір'я під Києвом відразу після того, як став заступником генпрокурора Віталія Яреми. Маєток, який був у власності Шокіна, а потім у результаті дарування перейшов у власність його дочки, ніколи не фігурувало в його декларації. При цьому Шокін сам залишається орендарем ділянки, обгородженої спільним парканом з маєтком його неповнолітньої дочки.

Маєток у селі Забір'я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній доньці Вероніці-Анастасії
Гриневич
Маєток у селі Забір'я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній доньці Вероніці-Анастасії Гриневич

Про те, що Віктор Шокін і Оксана Гриневич є батьками цієї дитини, зазначено в договорі дарування маєтку в Забір'ї, яке є в розпорядженні редакції програми.

Згідно з декларацією, у 2013 році Шокін отримав 400 тис. гривень доходу, в 2014-му - 950 тис. гривень, в 2015-му - 837 тис. гривень. Коли він став заступником генпрокурора влітку 2014 року, сам Шокін, згідно з декларацією за цей рік, володів земельними ділянками майже в півгектара в селі Ленди Київської області, квартирою, садовим будинком і гаражем.

Оксана Гриневич також володіє декількома земельними ділянками і будинком у селі Пилява Київської області.

Журналісти програми зверталися по коментарі та писали повідомлення Оксані Гриневич і Віктору Шокіну, однак ті не відповіли.

Як повідомили в коментарях програмі антикорупційні експерти, неоформлення шлюбу - це типова схема, щоб приховати нерухомість і доходи незрозумілого походження. Але закон зобов'язує чиновників і державних діячів декларувати і те майно, яке є у власності партнерів у цивільному шлюбі і їх неповнолітніх дітей.

Нагадаємо, Віктор Шокін був призначений на посаду заступника генпрокурора в червні 2014 року. З лютого 2015-го по квітень 2016 року він був генеральним прокурором України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram