ГоловнаПолітика

Два нардепи закликали ГПУ порушити справу проти Садового

Мерові Львова закидають недбалість, яка спричинила трагедію на звалищі у Грибовичах.

Два нардепи закликали ГПУ порушити справу проти Садового
Фото: Макс Требухов

Два депутати з фракції "Народний фронт" Ігор Васюник і Михайло Хміль закликали Генпрокуратуру порушити справу проти мера Львова Андрія Садового.

На їхню думку, на ньому лежить відповідальність за техногенну катастрофу на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів.

"Садовий - львівський мер із 2006 року, давно обіцяє вирішити цю проблему, але досі немає навіть реальних спроб. Якби у травні на полігоні не загинули рятувальники, то Садовий і далі мовчав би про цю масштабну екологічну загрозу не тільки для Львова, а й для всієї Західної України. Тим часом жителі Грибович і околиць продовжують хворіти і вмирати від отруйного звалища", - цитує депутатів прес-служба НФ.

Васюник і Хміль вважають, що Садовий міг проявити бездіяльність, яка спричинила тяжкі наслідки: шкоду здоров'ю і смерть громадян, шкоду довкіллю, створення загрози техногенної катастрофи.

"Очевидно, що до Грибовицької трагедії могла призвести службова недбалість чи навмисні дії Садового. Добре відомо, що десятки українських і західних компаній пропонували мерії Львова побудувати сміттєпереробні підприємства за європейськими стандартами. Сучасні технології дозволяють сортувати і переробляти сміття безпечно для навколишнього середовища, - та ще й генерувати при цьому енергію. Є маса можливостей профінансувати запуск таких проектів за рахунок інвесторів або вигідних кредитних ліній. Але Садовий уперто блокував відповідні рішення Львівської міської ради", - наголошують депутати.

Нагадаємо, 30 травня на міському звалищі біля с. Грибовичі під Львовом стався зсув сміття об'ємом понад 100 тис. кубометрів. У результаті під завалом опинилося четверо людей. 31 травня були знайдені тіла трьох рятувальників - Юрія Рудого, Андрія Вненкевича і Богдана Юнка. Пошуки зниклого комунальника виявилися безрезультатними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram