ГоловнаПолітика

Порошенко: єдність УПЦ може забезпечити тільки Константинопольський патріархат

Президент взяв участь у заходах до Дня хрещення Київської Русі-України

Порошенко: єдність УПЦ може забезпечити тільки Константинопольський патріархат

Президент Петро Порошенко вважає, що єдність Української православної церкви (УПЦ) може забезпечити тільки Константинопольський патріархат.

Про це він заявив під час виступу на Володимирській гірці у Києві на честь Дня хрещення Київської Русі-України, передає телеканал "112 Україна".

Президент також зазначив, що УПЦ має гостру потребу в автокефалії і пильній увазі від Константинополя.

"Православна церква в Україні вкрай потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу. Він єдиний, хто здатний допомогти православним України об'єднатися і врегулювати канонічний статус Української церкви у структурі світового православ'я. Соціологічні опитування показують, що все більша кількість православних громадян України хочуть мати, як це прийнято в усьому православному світі, і більшості православних країн, єдину, помісну, автокефальну церкву. Церкву хресно і молитовно об'єднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Це історичний тренд, який не може обійти й Україна", - заявив Порошенко.

Президент подякував Вселенському патріарху Варфоломію I за увагу та молитву за Україну і висловив надію, що він і далі підтримуватиме нашу країну.

Порошенко зазначив, що в Україні з великою надією сприйняли звістку про створення Синодом КПЦ спеціальної комісії з розгляду надання УПЦ автокефалії.

Нагадаємо, Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б посісти належне місце в сім'ї помісних православних церков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram