ГоловнаПолітика

Фігурант справи Онищенка пішов на угоду зі слідством

Викривальні свідчення директора львівської біржі допоможуть НАБУ в розслідуванні

Фігурант справи Онищенка пішов на угоду зі слідством
Александр Онищенко

Один із фігурантів "газової справи Онищенка" погодився на угоду зі слідством.

Як повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України, директор біржі "Львівська універсальна" Василь Пігуляк, який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату Олександру Онищенку, дав викривальні свідчення, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування".

За даними слідства, підозрюваний не був причетний до заволодіння грошовими коштами від реалізації природного газу, а отримував грошову винагороду за організацію проведення та надання брокерських послуг на аукціонних торгах, які фактично не проводилися.

Пігуляк повністю визнав провину і погодився співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень. Згідно з угодою з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, йому було призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 11 тис. грн і позбавлення волі на два роки. 18 липня Шевченківський суд Львова звільнив засудженого від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробувальним терміном один рік.

Голова САП Назар Холодницький назвав свідчення Пігуляка "ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли і розробили газову схему".

Нагадаємо, Онищенку інкримінують завдання державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою ціною.

Загалом у рамках кримінального провадження затримано 12 осіб. Сам Онищенко виїхав за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram