ГоловнаПолітика

В Україні затримано молдовського бізнесмена В'ячеслава Платона (оновлено)

Молдова подала запит на процедуру екстрадиції.

В Україні затримано скандального молдовського бізнесмена В'ячеслава Платона, якого підозрюють у причетності до найбільшої банківської афери на батьківщині.

Фото: ssu.gov.ua

"Генеральну прокуратуру [Молдови] поінформували каналами Інтерполу про затримання 25 липня цього року в Києві громадянина В'ячеслава Платона, якого влада нашої країни оголосила в міжнародний розшук. Компетентні українські органи проінформують нас про рішення суддів України. У Києві розглянуть застосування до затриманого превентивного заходу - арешту", - цитує місцеве видання Publika.md виконувача обов'язків генерального прокурора Молдови Едуарда Харунжена.

Під час затримання у Платона при собі був підроблений паспорт громадянина України.

Перед київськими суддями В'ячеслав Платон постане вже сьогодні. Після винесення вердикту почнеться процедура екстрадиції.

За даними слідства, він міг бути координатором виведення грошей з молдовського Banca de Economii, а його особиста вигода склала 800 мільйонів леїв (40 млн доларів США).

Учора прес-служба Генпрокуратури повідомила, що в Києві затримали громадянина Республіки Молдова та Російської Федерації, який перебуває в міжнародному розшуку Інтерполу. Вказану особу затримано в порядку, передбаченому КПК України з метою арешту і подальшої екстрадиції в Молдову для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.190 (відмивання грошей), ч.3 ст.243 (шахрайство в банківській сфері) Кримінального кодексу Республіки Молдова. Також зазначену особу перевіряють правоохоронні органи України на можливу причетність до скоєння низки інших злочинів на території України.

Оновлено. Прес-служба СБУ повідомляє, що в затриманого молдованина виявили український паспорт на ім'я В'ячеслава Миколайовича Ковальова (зі справжньою датою і місцем народження), а також звичайний і дипломатичний паспорти Республіки Молдови. Крім того, встановлено, що він перетинав кордон України з паспортом Російської Федерації.

Фото: ssu.gov.ua

Також при ньому були банківські картки і понад 500 тисяч гривень готівкою.

Платон перебуває у слідчому ізоляторі СБУ в очікуванні рішення про екстрадицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram