ГоловнаПолітика

Правозахисник Захаров розкритикував арешт Переломи

Перший заступник голови "Нафтогазу" не переховувався б, упевнений він.

Правозахисник Захаров розкритикував арешт Переломи
Евгений Захаров

Суд порушив 5-ту статтю Європейської конвенції про захист прав людини, заарештувавши першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" - голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому, вважає директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

На його думку, суд не мав підстав вважати, що Перелома буде переховуватися.

"Цю справу вже п'ять місяців як порушено, і Перелома їздив за кордон і міг утекти багато разів, але не втік - повертався і ретельно ходив на всі допити. Тому немає жодних підстав думати, що є ризик, що він утече", - заявив правозахисник.

Окрім того, Захаров наголошує, що Перелома має хвору матір і він сам хворіє, а також має маленьку дитину. "У цій ситуації садити в СІЗО - це пряме порушення 5-ї статті (Європейської конвенції про захист прав людини - ред.), але, попри це, його посадили. Це наша біда і наша проблема - нашим правоохоронним органам простіше тримати людину в СІЗО, тому що тоді буде більш гнучкою, швидше буде погоджуватися на різні речі, краще буде співпрацювати зі слідством. Вони йдуть на такі кроки, порушуючи права людини", - заявив Захаров.

"Якщо НАБУ із цим пов'язане, мені буде дуже прикро, адже я брав участь у виборі кандидата на посаду директора НАБУ і дуже сподівався, що це буде правоохоронний орган більш модерний і більш сучасний - який не порушуватиме права людини... А якщо так відбувається, то це дуже погано", - підсумував правозахисник.

Нагадаємо, Солом'янський райсуд Києва 17 липня заарештував Перелому терміном на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 80 млн грн. При цьому представники САП і НАБУ просили заставу в 205 млн грн. Після оголошення рішення суду Перелома сказав, що він не має такої суми грошових коштів і не має можливості знайти суму застави в такому розмірі.

14 липня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що Перелому і заступника директора ОПЗ Миколу Щурикова затримано у справі про розтрату коштів підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram