ГоловнаПолітика

Катастрофа MH17 була злочином проти України і всього цивілізованого світу, - Наливайченко

Колишній голова СБУ закликає провести суд над Гіркіним.

Катастрофа MH17 була злочином проти України і всього цивілізованого світу, - Наливайченко
Фото: Макс Требухов

Сьогодні два роки після трагедії, що забрала життя сотень людей з 10 країн світу. МН17 - страшна авіакатастрофа в історії Європи і України. Про це написав у своєму фейсбуці лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

Він нагадав, що вже 19 липня 2014 СБУ оприлюднила знімки пересування системи "Бук-М1" територією, підконтрольною сепаратистам. Установку привезли з Росії за день до катастрофи і повернули вночі після того, як лайнер було збито. Була вказана навіть точка ймовірного пуску - в районі міста Торез. Згодом ця версія була підтверджена всіма міжнародними дослідниками.

"Метою терористів був російський пасажирський літак "Аерофлоту", знищення якого мало спровокувати в Росії громадське обурення і сплеск ненависті до України. Якби було збито літак "Аерофлоту", жертви і уламки впали б на територію, контрольовану силами АТО. У горілчаних головах військового командування РФ так "гібридизувалось" виправдання військового вторгнення РФ відразу після катастрофи. 17 і після цього 18 липня ватажки терористів очікували введення збройних сил Російської Федерації. "Нова Росія" на тілах загиблих людей. Новий "порядок" з колорадською стрічкою на російських градах і буратінах", - написав екс-голова СБУ.

Наливайченко заявив, що в ролі голови СБУ організував розслідування і домовився з міжнародними партнерами. Все для того, щоб український суд публічно покарав винних у знищенні мирного літака.

"Зараз розслідування теракту повинна завершити Україна. Треба організувати і провести публічний суд. Гіркіну та його поплічникам треба оголосити про підозру українськими слідчими. Суд в Україні повинен взяти в роботу всі матеріали, напрацьовані міжнародною групою з розслідування теракту. Перш за все Україною, Нідерландами, Малайзією, Австралією", - зауважив політик.

Він наголосив, що Україна повинна ініціювати відкрите судове засідання у цій справі, широко залучити міжнародних слідчих і прокурорів, свідків, родичів жертв терористичного акту: "Такий підхід дозволить в українському суді при міжнародній підтримці довести і провину безпосередніх виконавців - військових РФ і їх поплічників - Гіркіна та його банди, а також керівництва РФ. Слід розуміти, що це зобов'язання нашої держави за Європейською конвенцією про боротьбу з тероризмом (ETS N 90)".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram