ГоловнаПолітика

Історики опублікували документи ОУН-УПА про польсько-український конфлікт

У колекції - 380 документів із розсекречених архівів КДБ.

Історики опублікували документи ОУН-УПА про польсько-український конфлікт
Фото: bandera.lviv.ua

Історики виклали у відкритий доступ 380 документів із розсекречених архівів КДБ на тему польсько-українського конфлікту в 1942-1947 роках.

Про це повідомляють на сайті "Інституту національної пам'яті".

"Сучасні Західна Україна і Східна Польща - території, де під час і після Другої світової війни палахкотіло польсько-українське протистояння. Криваве доміно маловідомої війни між поляками та українцями в 1942-1947 роках розкривають невідомі раніше документи", - йдеться в повідомленні.

Український інститут національної пам'яті, Центр досліджень визвольного руху та архів СБУ в рамках співпраці над електронним сервісом доступу до копій архівних матеріалів "Електронний архів визвольного руху" avr.org.ua публікують колекцію, присвячену польсько-українському протистоянню 1940-х років.

У колекції - 380 документів, перш за все, з розсекречених архівів КДБ. Також велику кількість матеріалів було взято з архіву Миколи Лебедя, одного з керівників українського визвольного руху. Багато років цей архів вважали втраченим, поки в 2007 році не передали Центру досліджень визвольного руху. Частина, що залишилася, зараз зберігається в Гарвардському університеті.

"Тема польсько-українського протистояння часів Другої світової війни і в перші повоєнні роки останнім часом набула гострої актуальності та виразного політичного забарвлення. Історики нагадують, що перебіг конфлікту ще не достатньо вивчений вченими, зокрема, і тому, що доступ до архівів Україна відкрила тільки минулого року", - зазначають в "Інституті національної пам'яті".

Щоб розібратися в причинах, перебігу і наслідках взаємного конфлікту український і польський інститути національної пам'яті в 2015 році створили спеціальний форум істориків, засідання якого проходять в обох країнах, а фокусом роботи є саме ця тема.

"У 1942-1947 роках йшла Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Сторони боролися за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки хотіли відновлення довоєнних кордонів. Питання кордонів "вирішилося" після закінчення Другої світової без участі як українців, так і поляків, коли комуністична влада примусово змінила етнічну конфігурацію цих територій", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда закликав Україну внести поправки в законодавство задля "історичної правди".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram