ГоловнаПолітика

Лідери НАТО закликали Росію піти з Криму

Захід не визнає анексію півострова.

Лідери НАТО закликали Росію піти з Криму
У здания парламента
Фото: EPA/UPG

Лідери НАТО й України закликали Росію скасувати анексію Криму.

Про це йдеться у спільній заяві, ухваленій після закінчення засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, яке відбулося сьогодні у Варшаві в рамках саміту Альянсу, пише УНІАН.

"Посилаючись на заяву Комісії Україна-НАТО, ухвалену на саміті в Уельсі 4 вересня 2014 року і на рівні міністрів закордонних справ 11 травня 2015 року в Анталії, ми закликаємо Росію скасувати свою незаконну і нелегітимну самопроголошену "анексію" Кримського півострова, яку ми не визнаємо і не будемо визнавати", - йдеться в заяві.

Також наголошено, що в НАТО стурбовані переслідуваннями і дискримінацією кримських татар та інших членів місцевих громад на території півострова.

"Ми вкотре вимагаємо від де-факто російської влади вжити необхідних заходів для вирішення проблеми з погіршенням ситуації у сфері прав людини в Криму і для забезпечення безпеки, прав і свобод усіх людей, які проживають на півострові", - йдеться в документі.

Заява також містить вимогу дозволити міжнародним моніторинговим структурам "виконувати свою найважливішу роботу з метою захисту прав людини".

"Ми засуджуємо тривале і широкомасштабне нарощування Росією військових потужностей у Криму і стурбовані російськими зусиллями і заявленими планами подальшого нарощування військової потужності в Чорноморському регіоні, що надалі матиме наслідки для стабільності в регіоні", - наголошено в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram