ГоловнаПолітика

Поліція розслідує побиття поляків у Раві-Руській

Є дві версії подій.

Поліція розслідує побиття поляків у Раві-Руській
Фото: facebook.com/igor.zinkevych

Поліція порушила кримінальну провадження за фактом інциденту, що стався між громадянами України та Польщі на пункті пропуску "Рава-Руська" 4 липня.

Про це в коментарі виданню wschodnik.pl повідомила речник поліції Львівській області Світлана Добровольська.

"За фактом вчинення хуліганських дій невстановленими громадянами щодо іноземця було зареєстровано кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Призначено судово-медичну експертизу. Розпочато досудове розслідування, встановлюються всі обставини події. Чекаємо на висновки судово-медичної експертизи", - повідомила вона, додавши, що інцидент стався 4 липня 2016 року в Жовківському районі Львівської області на пункті пропуску "Рава-Руська".

За словами Добровольської, поліція розслідує ще один випадок, який стався того ж дня біля митного переходу в місті Рава-Руська. Водій автомобіля "Пежо" з польськими номерами збив трьох чоловіків із числа тих, які ходили по пішохідному переходу, блокуючи рух транспорту.

Однак, судячи з усього, йдеться або про один і той самий інцидент, або про два, проте в обох брали участь одні й ті ж поляки.

Раніше видання wiadomosci.wp.pl виклало розповідь пасажира автомобіля "Пежо" журналістки Іоланти Козак. За кермом машини був її чоловік, у салоні перебували дві жінки-викладачі. За словами Козак, машина вранці зупинилася в зв'язку з блокуванням дороги українцями, які протестують проти припинення угоди про малий прикордонний рух.

Іоланта Козак показала людям лист від консула з проханням пропустити машину. Протестувальники запевнили, що пропустять її приблизно за годину. Однак із часом людей ставало все більше, з'явилися голені налисо чоловіки. Частина з протестувальників сіла на автомобілі з польськими номерами. Полякам оголосили, що машини не пропустять. За словами Козак, протестувальники сперечалися між собою, з часом виникла ідея, щоб пропустити автомобілі з дітьми.

"Тоді мій чоловік Маріуш Трубальскі вирішив з'їхати на газон, щоб дати проїхати автомобілям із дітьми. Моментально авто було оточене протестувальниками. Вони почали штовхати машину. Один з українців стрибнув на капот автомобіля і почав кулаком бити в лобове скло. Протестувальники ножами пробили колеса машини" , - заявила вона.

Водій на пробитих шинах спробував проїхати ближче до поліцейського патруля.

"Зі швидкістю 10-30 км/год з українцем на капоті ми під'їхали до поліцейського патруля. Перед тим як ми доїхали до правоохоронців, чоловік зістрибнув із капота нашого автомобіля, а інші учасники протесту почали нас переслідувати. Це була юрба розлючених чоловіків. Частина навіть не говорила по-українськи, тільки по-російськи. Вибили скло в машині", - розповіла Козак.

За її словами, поліцейські не втручалися.

"Мене викинули з машини. Мені погрожували смертю і штовхали. Частина українців билися між собою. У натовпі з'явилися старші жінки, які просили цих бандитів, щоб нас не чіпали", - додала вона.

У цей час один з українців (швидше за все, людина з іншого автомобіля, який чекав на проїзд у глиб України) вирвав журналістку й одну з викладачів із натовпу і відвів їх на заправку. Чоловік журналістки і друга викладачка залишилися в машині.

Правоохоронці забрали журналістку з викладачкою з заправки і доставили в поліцейську дільницю в Жовкві.

Чоловік журналістки і друга викладачка, які залишилися в машині, в результаті були госпіталізовані. Чоловіка били по обличчю, а в жінки підозрювали перелом ребер.

Нагадаємо, з 4 липня Польща на місяць скасувала малий прикордонний рух з Україною. Жителі прикордонних територій із правом безвізового в'їзду на територію Польщі, незадоволені тим, що кордон тепер потрібно перетинати на загальних підставах, заблокували пункти пропуску "Шегині", "Грушів", "Рава-Руська" та "Краківець". "Грушів" вдалося розблокувати вдень у понеділок, до ранку вівторка розблокували й інші пункти пропуску.

Причиною тимчасового скасування Польщею малого прикордонного руху з Україною стало проведення в країні саміту НАТО і візит Папи Римського. Крім України, Польща ввела обмеження на кордоні з Росією, Німеччиною, Словаччиною, Чехією та Литвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram