ГоловнаСвіт

Україні слід публічно відмовитися від вирішення питання Донбасу військовим шляхом, - Валерій Соловей

І сконцентруватися на внутрішньому розвитку, взявши за зразок приклад Західної Німеччини.

Україні слід публічно відмовитися від вирішення питання Донбасу військовим шляхом, - Валерій Соловей
Фото: president.gov.ua

Україні слід публічно відмовитися від вирішення питання Донбасу військовим шляхом, заспокоївши таким чином інвесторів.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів російський політолог Валерій Соловей, другу частину якого буде опубліковано в понеділок, 11 липня.

"Потрібні інвестиції. А гроші підуть тільки туди, де гарантований мир. Тому було б добре заявити про те, що Україна не буде переглядати межі військовим шляхом", - сказав Валерій Соловей.

При цьому експерт визнає, що "символічно і репутаційно, всередині країни, це може звучати програшно. Але в стратегічному плані це виявиться виграшем. Тому що зараз іде конкуренція за майбутнє".

"Треба сконцентруватися винятково на внутрішньому розвитку. Як зразок найкраще брати Західну Німеччину. Вона на час забула - не так на символічному рівні, а на рівні реальної політики і економіки, про те, що є Східна Німеччина, що Німеччина - розділена країна, а займалася тим, що багато і тяжко працювала", - вважає Соловей.

За його словами, щоб стати привабливою Україні треба запропонувати виграшну економічну модель, показати на ділі, що вона здатна забезпечити прийнятний рівень життя і стрімке економічне зростання. "А інвестори чекають. Знаю точно, що китайці готові вкладатися в Україну - і не тільки в традиційне сільське господарство, а й в інфраструктуру, вугільні шахти тощо. Але що їм треба? По-перше, гарантія миру. Вони повинні бути впевнені, що тут буде мир. Звичайно, полегшений правовий режим. І, по-третє, гарантії захисту цих інвестицій", - сказав російський експерт.

"Але спочатку ваша влада повинна заявити всьому світу, що Україна відмовляється від вирішення всіх суперечок військовим шляхом. Це не означає, що Україна визнає суверенітет Росії над такими-то територіями, але відмовляється від військових дій. Це може бути щось на зразок "доктрини Порошенка" або кого завгодно. Тому що наразі українська влада займається спекуляціями на протистоянні російській загрозі. Так, вона на цьому дещо отримує. Але на російській загрозі не можна побудувати довгострокову стратегію. Наприклад, Фінляндія не будувала свою стратегію винятково на тому, що вона протистоїть «російському ведмедю»", - вважає Валерій Соловей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram