ГоловнаПолітика

Київрада оголосила саботаж підвищенню комунальних тарифів (оновлено)

Депутати, не маючи повноважень, намагалися ввести мораторій на зростання цін на компослуги

Київська міська рада відмовилася виконувати рішення Кабінету Міністрів і Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) про підвищення тарифів на електроенергію, природний газ, опалення, гарячу і холодну воду.

У рішенні, ухваленому в четвер 75 голосами депутатів, йдеться про те, що Київ вводить мораторій до 1 жовтня на набуття чинності підвищених цін і тарифів для населення.

"Збільшення розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, електрику і газ без одночасного вирішення питань забезпечення повної зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати та інших соцстандартів призведе до непомірного фінансового перевантаження на кожного киянина", - пояснив рішення депутат Олександр Омельченко, з ініціативи якого ухвалено це рішення.

Оновлення. Секретар Київради Володимир Прокопів визнав, що це рішення нічого не змінить, тому що повноважень для накладення мораторію у депутатів немає. "Потрібно прописувати чіткі механізми, яким чином міська влада може запобігти тим наслідкам, до яких може призвести підвищення тарифів. На жаль, встановлювати мораторій на їх підвищення не входить до повноважень Київської міської ради", - сказав Прокопів у коментарі "Українським новинам".

При цьому він зазначив, що, незважаючи на марність прийнятого рішення, в процесі його голосування було створено робочу групу, яка повинна напрацювати механізми, яким чином міська влада зможе захистити киян від підвищення вартості житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні зросли тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення, з 1 вересня подорожчає електроенергія.

З 1 травня для значної частини населення зріс тариф на газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram