ГоловнаПолітика

Порошенко написав статтю для Politico про єдність Європи

"Ми віримо в Європу. Ми будемо вірно йти з Європою. Ми розцінюємо Європу як єдиний шлях до кращого майбутнього".

Порошенко написав статтю для Politico про єдність Європи

Президент України Петро Порошенко написав статтю для Politico про те, що Європа повинна залишатися єдиною.

"Після 59 років європейського проекту - найуспішнішого в історії людства - багато європейців стали менше цінувати те, що він приносить (мир, стабільність, свободу пересування), ніж те, чого він вимагає (солідарність і терпіння)", - відзначає в ній Порошенко.

Президент України пише, що європейці встигли забути, що таке війна і авторитаризм, і тому сприймають як належне мир і свободу. "Ніде в Європі немає такої сильної віри в ЄС, як в Україні. Чи не тому, що ми не знаємо про недоліки ЄС, а тому, що ми дуже добре знаємо альтернативу. Там, де європейська ідея відступає, залишається вакуум, який заповнює щось до болю знайоме в історії Європи - національний егоїзм. Вона замінюється жадібністю і близькістю, замаскованою під прагматизм", - відзначає в статті Порошенко. Президент пише, що Україна хоче в Євросоюз, щоб стати найкращою країною". Коли ми говоримо, що ми хочемо в ЄС, це мета не для ЄС. Ми ставимо мету перед собою", - наголошує при цьому Порошенко.

Європа своєю чергою повинна залишатися сильною і єдиною, пише Президент. "Без прагнення до свободи, без політичної мужності або бачення майбутнього Європа не є сутністю, тільки територією. Цей варіант цілком влаштовує євроскептиків. Але чи життєздатний цей варіант, якщо ми хочемо кращого майбутнього?", - пише Порошенко.

За його словами, незалежно від проблем, з якими Європа може зіткнутися зараз або в майбутньому, вона не повинна збитися зі свого шляху. "Ми твердо переконані, що такі історії успіху ЄС, як угоди про асоціацію або про лібералізацію візового режиму для країн, які вірять в Європу, є правильною відповіддю тим, хто поширює страх, відчай і ненависть в нашому спільному домі", - пише президент.

"Ми віримо в Європу. Ми будемо вірно йти з Європою. Ми розцінюємо Європу як єдиний шлях до кращого майбутнього і єдині ліки від хвороби егоїзму і поділу, який вже коштував нашому континенту мільйонів життів. Як з'ясувалося, навіть зараз, після десятиліть миру і процвітання, Європа не має імунітету", - зауважує він, додавши, що Європа повинна боротися з цими хворобами.

Порошенко заявив, що прийшов час для тих, хто має віру в європейський проект, взяти на себе ініціативу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram