ГоловнаПолітика

Клімкін: Україна очікує від саміту НАТО рішень щодо наповнення трастових фондів

Про які суми йдеться, голова МЗС не уточнив.

Клімкін: Україна очікує від саміту НАТО рішень щодо наповнення трастових фондів
Фото: 24.ua

Україна очікує від саміту НАТО у Варшаві конкретних проектів і рішень з наповнення трастових фондів для реформування сектору безпеки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Як тільки цей пакет буде узгоджено, ви всі побачите його складові. Низка складових - це конкретні проекти, низка складових - це трастові фонди, які продовжать наповнюватися", - заявив Клімкін на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Норвегії Бьоргеном Бренде Києві.

Міністр не уточнив, про які суми йдеться, однак пояснив, що це стосується і допомоги у вигляді технічного оснащення, а також тренувань українських військовослужбовців на полігонах.

"Ідеться про пріоритети, які будуть узгоджені, про трастові фонди, про конкретні проекти і цілі", - зазначив Клімкін.

За його словами, деякі напрямки фінансуватиме Альянс, а деякі - окремі країни-члени НАТО по лінії двосторонньої співпраці.

Нагадаємо, на початку вересня 2014 року на саміті НАТО в Уельсі було прийнято рішення про створення для України чотирьох трастових фондів, які стосуються логістики, командного контролю, кібербезпеки і перепідготовки колишніх військових. Наприкінці 2014 року Альянс заснував п'ятий фонд - з реабілітації поранених українських військових.

Як повідомила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, уряд України розраховує на ще два трастові фонди - з розмінування і зі стратегічних комунікацій.

Саміт НАТО пройде у Варшаві 8-9 липня. Напередодні заходу президент Петро Порошенко скоординував позиції з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram