ГоловнаПолітика

Інтерпол затримав у Сербії українського бізнесмена (оновлено)

Власника агропідприємства підозрюють у привласненні 20 млн гривень.

Інтерпол затримав у Сербії українського бізнесмена (оновлено)
Фото: www.rionegro.com.ar

Інтерпол затримав у Сербії українського бізнесмена, який перебував у розшуку і якого підозрюють у привласненні 20 млн гривень державних коштів.

Як повідомила прес-служба СБУ, його спіймали на кордоні, коли він намагався потрапити до Сербії з сусідньої країни.

За інформацією СБУ, йдеться про засновника і власника одного з сільгосппідприємств Черкаської області. У 2014 році він підписав контракт із зерновим оператором "Державна продовольчо-зернова корпорація України" й отримав майже 20 млн грн за продаж майбутнього врожаю. Однак агропідприємство не забезпечило постачання у встановлений термін, бізнесмен привласнив державні гроші і поїхав за кордон.

Проти підприємця було порушено справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах).

У цей час, як повідомляють у СБУ, вирішується питання екстрадиції бізнесмена в Україну.

Оновлення. Підприємцем, якого заарештував Інтерпол при спробі в'їзду в Сербію, виявився 39-річний підприємець з Черкас Віктор Бабко. Про це сайту vikka.ua стало відомо з власних джерел в правоохоронних органах.

Як вдалося з'ясувати vikka.ua, Віктор Бабко є єдиним засновником і керівником приватної фірми "Юпітер", розташованої за юридичною адресою в с. Мошни Черкаського району. Згідно з даними Єдиного державного реєстру, підприємство займається в тому числі оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин.

Крім того, у підприємства є дозвіл на такі види діяльності, як оптова торгівля квітами та іншими рослинами, оптова торгівля сільськогосподарськими машинами і устаткуванням, оптова торгівля хімічними та іншими проміжними продуктами.

При цьому статутний капітал підприємства становить всього 5 гривень.

Нагадаємо, проти колишнього керівника ДПЗКУ Ігоря Якубовича, який займав посаду до початку 2014 року, також розслідується справа за 191-ю статтею. Його підозрюють у привласненні 177 млн грн, які отримало ПАТ "ДПЗКУ" від фінансової установи іноземної держави за кредитним договором під державні гарантії.

Нагадаємо, ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій - лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові та круп'яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram