ГоловнаПолітика

У десятирічній перспективі Україна повинна бути повністю енергетично незалежною, - Яценюк

Україна не повинна купувати газ ні в Росії, ні в ЄС, вважає екс-прем'єр

У десятирічній перспективі Україна повинна бути повністю енергетично незалежною, - Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Реформа енергетичного сектору - одна з найважливіших реформ, розпочатих в Україні, - заявив лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час виступу в Атлантичній Раді в рамках візиту в США.

«Очікую, що в десятирічній перспективі Україна буде повністю енергетично незалежною. І ми не купимо жодного кубометра природного газу - ні в Росії, ні в Європі», - підкреслив Яценюк.

Також він зазначив, що було повністю змінено систему державного управління в НАК «Нафтогаз України» і значно зменшено дефіцит «Нафтогазу»: «Ми прибрали всіх посередників - вампірів, які сиділи в «Нафтогазі».

За результатами відкритих торгів Україна підписала низку прямих угод про постачання газу з компаніями, які базуються в ЄС.

Лідер «Народного фронту» також зазначив, що минулого року споживання газу було скорочено на 20%.

Арсеній Яценюк нагадав, що в Україні було впроваджено ринкові тарифи ЖКГ. Паралельно з цим було введено широку систему субсидій для тих громадян, які потребують допомоги: «7 мільйонів українських домогосподарств отримали прямі субсидії від держави. Якщо вони платять більш ніж 10% свого доходу за послуги ЖКГ, держава покриває залишок».

«Це був шлях, як пережити минулу зиму», - додав він.

Яценюк нагадав, що минулого року підписав з міністром торгівлі США Пенні Прітцкер дорожню карту співпраці України і ЄС, за якою уряд України у чотири рази знизив роялті у газовому секторі, щоб залучити інвесторів і збільшити власний видобуток газу.

Лідер «Народного фронту» також підкреслив, що Україна подала позов до Стокгольмського арбітражу проти російського «Газпрому» про відшкодування збитків, пов'язаних із несправедливими газовими контрактами: «Очікуємо, що до кінця року суд винесе остаточний вердикт».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram