ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" врегулювати умови можливих поставок

Без підписання додаткової угоди, робота за цим контрактом неможлива.

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" врегулювати умови можливих поставок
Фото: EPA/UPG

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" офіційно запропонувала компанії "Газпром" (Росія) підписати додаткову угоду до діючого контракту від 2009 року з метою врегулювання умов можливих поставок.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Є багато неврегульованих питань, і сьогодні ми направили "Газпрому" лист і запропонували, як і останніми роками, підписати додаткову угоду, яка фактично дозволить нам працювати за цим контрактом, або запропонувати інший шлях", - сказав він.

За словами Коболєва, без підписання додаткової угоди, робота за цим контрактом неможлива.

"У ньому немає ніяких зобов'язань "Газпрому" щодо графіка поставок газу, коли він буде постачати, які гарантії, що весь обсяг газу буде поставлено, що його буде подано в ті точки відбору, які контролює Україна і які ми можемо перевірити. Є багато неврегульованих питань", - додав Коболєв.

Голова "Нафтогазу" резюмував, що на цей момент НАК веде переговори як з європейськими компаніями, так і з "Газпромом".

Нагадаємо, на початку червня "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про плани відновити імпорт газу, перерваний наприкінці листопада 2015 року. До початку зими компанія планує закачати в підземні сховища не менш ніж 4 млрд кубометрів.

РФ раніше надавала Україні знижку на газ у вигляді особливого експортного мита, яке віднімали з розрахункової ціни. До липня 2015 року його розраховували за такою формулою: при ціні 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу зниження становило 100 доларів США, при ціні нижче 333,3 долара США зниження становило 30% такої ціни. Однак з липня 2015 року Росія вирішила змінити формулу для того, щоб зменшити розмір знижки, і в підсумку він скоротився всього до 12 доларів у першому кварталі 2016 року. У другому кварталі знижки вже не було взагалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram