ГоловнаПолітика

ГПУ передала до суду справу командувача ЧФ РФ

Олександру Вітку винесуть заочний вирок

ГПУ передала до суду справу командувача ЧФ РФ
Александр Витко

Головна військова прокуратура у четвер направила до суду обвинувальний акт щодо командувача Чорноморським флотом Російської Федерації Олександра Вітка.

Як повідомляється на сайті Генпрокуратури, Вітка судитимуть за процедурою спеціального судового провадження.

Вітко підозрюється в тому, що в період з 20 лютого по 21 березня 2014 року умисно вчинив злочинні дії з метою зміни меж території та державного кордону України; підбурював до скоєння державної зради; організував вчинення дій, спрямованих на пошкодження об'єктів, що мають важливе оборонне значення; спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України (ч. 3 ст. 110; ч. 4 ст. 27; ч. 1 ст. 111; ч. 3 ст. 27; ст. 113; ч. 2 ст. 28; ч. ч. 1, 2 ст. 437 КК України).

"Слідство Головної військової прокуратури зібрало достатньо доказів того, що командувач ЧФ ЗС РФ О. Вітко, виконуючи відведену йому вищим керівництвом Російської Федерації роль у скоєнні злочинів, з підлеглими військами здійснив військову окупацію та подальшу анексію території півострова Крим, чим грубо порушив низку основних міжнародно-правових актів, в тому числі Угоду між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28.05.1997", - сказано в повідомленні.

Вітку інкриміновано забезпечення військової окупації Криму; блокування військових частин ЗС України, транспортних комунікацій, захоплення будівель та споруд органів державної влади України. Усі ці дії призвели до втрати об'єктів державної власності на 1 трлн 80 млрд 352 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram