ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ЮНІСЕФ поставив в Україну дві вакцини, постачання ще шести очікується

Вакцина БЦЖ поки що не подана на реєстрацію, а постачання вакцини від сказу гальмує митниця.

ЮНІСЕФ поставив в Україну дві вакцини, постачання ще шести очікується
Фото: www.hromadske.tv

ЮНІСЕФ поставив в Україну за процедурою міжнародних закупівель дві вакцини, постачання ще 6 очікується. Про це в коментарі LB.ua розповіла медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Як раніше писав LB.ua, у закупівлях виникла заминка через те, що багато вакцин, з якими працюють міжнародні організації, не були зареєстровані в Україні. Щоб вирішити цю проблему, спростили і скоротили до 7 днів процедуру реєстрації вакцин через Державний експертний центр.

"Передусім ми поставили дві вакцини, які вже були зареєстровані в Україні - вакцину від кору, паротиту і краснухи виробництва GSK і вакцину від гепатиту B. Ще одну вакцину Державний експертний центр першою зареєстрував за спрощеною процедурою - це бівалентна оральна поліомієлітна вакцина GSK. Обумовлений обсяг вакцини готовий до постачання, однак ми очікуємо внесення змін до постанови Кабміну, що визначає список препаратів для закупівлі спеціальними організаціями. МОЗ подало ці зміни на розгляд у Кабмін ще в травні, чекаємо на результат", - говорить Булавінова.

Наступна вакцина, яка швидко й успішно пройшла реєстрацію в Україні, - вакцина від сказу GSK. "За графіком поставок вона мала зайти в країну наприкінці липня, але у зв'язку із ситуацією, що склалася (відсутністю будь-якої вакцини від сказу на території України), і на особисте прохання в.о. міністра Шафранського вдалося процес прискорити, і станом на 27 червня вакцина випущена і готова до відправлення в Україну, - розповідає Булавінова. - Однак у митниці виникли нові вимоги, виконання яких затримує постачання". Нагадаємо, раніше в коментарі LB.ua в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський обіцяв, що вакцину від сказу в країну поставлять 27 червня.

"У процесі реєстрації перебуває вакцина від дифтерії і правця виробництва Biological E, - каже Катерина Булавінова. - Звіт про прекваліфікацію ВООЗ отримано, ми сподіваємося, що незабаром ця вакцина буде зареєстрована. У процесі реєстрації також цільнокліткова вакцина від коклюшу, дифтерії та правця виробництва Serum Institute of India".

А ось вакцина БЦЖ, яка закінчилася в державних медустановах ще минулого року, поки що не подана на реєстрацію. "Очікуємо, що найближчим часом канадський виробник Intervax подасть на реєстрацію Державного експертного центру вакцину БЦЖ і ще одну вакцину проти дифтерії та правця", - розповіла LB.ua Булавінова.

Нагадаємо, невелику кількість вакцини БЦЖ (щеплення від туберкульозу, яку роблять новонародженим у пологовому будинку) востаннє закуповували 2014 року, у 2015-му використали повністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram