ГоловнаПолітика

Комітет Ради дозволив притягнути нардепа Онищенка до кримінальної відповідальності

Депутатам пропонують окремо голосувати за скасування недоторканності, затримання і арешт.

Комітет Ради дозволив притягнути нардепа Онищенка до кримінальної відповідальності
Фото: www.artukraine.com.ua

Комітет з питань регламенту і організації роботи Верховної Ради розглянув внесену Генеральною прокуратурою подання на скасування депутатської недоторканності, затримання і арешт депутата від групи "Воля народу" Олександра Онищенка і рекомендує парламенту визначитися з його підтримкою або відхиленням.

Комітет ухвалив, що подання Генпрокуратури може бути розглянуто в сесійній залі, однак висловив декілька зауважень щодо нього.

Комітет рекомендує голові Ради Андрію Парубію ставити окремо на голосування питання скасування недоторканності Онищенка, окремо - його затримання і окремо - його арешт. На думку комітету, такий порядок голосування дозволить парламенту уникнути надання підстав для захисту оскаржити рішення Ради в суді.

Також комітет відзначив недостатню кількість доказів у поданні, але заступник генерального прокурора - спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький запевнив, що після повідомлення про підозру Онищенку та притягнення його до відповідальності вагома частина доказів буде представлена в суді.

На засіданні комітету, крім Холодницького, були присутні також генеральний прокурор Юрій Луценко, сам Онищенко та його адвокат Ольга Просянюк.

Захисник Онищенка просила відкласти розгляд цього питання, оскільки під час обговорення Луценко озвучив невідомі адвокатові докази, тож захисту потрібен час, щоб їх вивчити. Також адвокат вважає за необхідне внесення окремих подань щодо кожного з запобіжних заходів (окремо на затримання і окремо на арешт).

У разі не внесення окремих подань, у захисту буде підстава оскаржити можливе рішення Ради.

Нагадаємо, 15 червня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Онищенко, встановлено склад злочинної групи. В цей час 11 з 20 учасників організації затримані.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016 років компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стояв Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про скасування недоторканності депутата, однак парламент поки що його не розглянув.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram