ГоловнаСвіт

У Придністров'ї ввели кримінальне покарання за заперечення миротворчих заслуг Росії

У Придністров'ї ввели кримінальне покарання за заперечення миротворчих заслуг Росії
Фото: news.bigmir.net

У невизнаній Придністровській Молдавській Республіці (ПМР) ввели кримінальне покарання за заперечення або спотворення позитивної ролі Росії в підтриманні миру на Дністрі.

Про це повідомляє прес-служба "президента" ПМР Євгена Шевчука.

За інформацією прес-служби, відповідні поправки до Кримінального кодексу схвалив "голова" ПМР. Раніше в червні їх прийняв "парламент" з ініціативи "голови Верховної ради республіки" Вадима Красносільського. "Спікер парламенту" звернув увагу на часті останнім часом спроби применшити важливість миротворчої місії Росії.

"Тепер за публічні висловлювання з цього приводу передбачено покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк до трьох років. Ті самі дії, вчинені службовою особою або групою осіб, будуть каратися ув'язненням до семи років", - йдеться в повідомленні.

8 вересня 2015 року Молдова розірвала відносини з військовим аташе Росії в Кишиневі через його присутність на параді в ПМР. Молдовський міністр оборони Анатолій Шалар заявив, що керівництво республіки очікує від Москви вибачень за цей "недружній крок".

Становище російського "миротворчого" контингенту в Придністров'ї значно "ускладнилося" після того, як у травні влада України розірвала угоди з Росією про військово-технічне співробітництво, серед яких - домовленість про транзит військових вантажів Москви в ПМР.

Відповідно до російсько-молдовської угоди 1992 року, на території ПМР перебуває миротворчий контингент збройних сил Росії. Він був створений 1995 року на базі колишньої радянської загальновійськової 14-ї армії. В регіоні перебувають близько 1,5 тис. російських військовослужбовців, зведених у два мотострілецькі батальйони, батальйон охорони, вертолітний загін і кілька підрозділів забезпечення.

Нинішній президент республіки Микола Тімофті раніше називав присутність російських військ у ПМР "першорядною загрозою" безпеці країни.

Нагадаємо, раніше в червні "голова" Придністров'я оголосив регіон "невід'ємною частиною" Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram