ГоловнаЕкономікаДержава

"Енергоатому" розблокували рахунки

Ігор Насалик не уточнив, як вдалося зняти судову заборону

"Енергоатому" розблокували рахунки
Фото: rian.com.ua

Рахунки Національної енергогенерувальної акціонерної компанії "Енергоатом" (оператор українських АЕС) вдалося розблокувати, написав у фейсбуці міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

Він наголосив на досягненнях свого міністерства за останній час.

"Під час поїздки з прем'єром у США міністерство підписало контракт на 260 млн доларів стосовно сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Презентовано проект енергомоста з добудовою 3 і 4 блоків. І нарешті вдалося розблокувати рахунки НАЕК "Енергоатом" (завдяки прем'єр-міністру), що дає можливість стабілізувати роботу. Що стосується ТВЕЛів, то Westinghouse не тільки розширює свою роботу, а й готовий розпочати будівництво заводу для їхнього виготовлення", - написав Насалик.

Він також повідомив, що вже місяць як Україна не закуповує вугілля на окупованих територіях.

Крім того, Насалик виступив проти нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію Роттердам+.

Нагадаємо, у березні 2016 року виконавча служба заарештувала рахунки і майно "Енергоатому" на 200 млрд грн в рамках виконавчого провадження про стягнення боргу з НАЕК "Енергоатом" на користь "Укрелектровата". Рахунки було заблоковано за рішенням українського суду через борг, який сформувався 20 років тому. У 2012 році Вищий господарський суд зобов'язав "Енергоатом" виплатити ЗАТ СП "Укрелектроват" 127,3 млн грн за службовим боргом, який утворився ще у 1996 році. Тоді виконати рішення суду було неможливо у зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняє стягнення боргів з "Енергоатому". Термін мораторію закінчився 1 січня 2016 року. Наприкінці січня Рада продовжила цей мораторій, однак президент закон ветував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram