ГоловнаСвіт

Ізраїль і Туреччина помирилися

Країни відновлять відносини, перервані в 2010 році.

Ізраїль і Туреччина помирилися
Фото: voddol\Depositphotos

Вранці у вівторок, 28 червня, в Анкарі заступник міністра закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу підписав угоду про врегулювання відносин з Ізраїлем. З ізраїльського боку договір підписав генеральний директор МЗС Ізраїлю Дорі Гольд.

У середу, 29 червня, відбудеться засідання військово-політичного Кабінету Міністрів, на якому буде обговорюватися угода між Ізраїлем і Туреччиною. Очікується, що, незважаючи на негативне ставлення до цього договору з боку низки міністрів, угоду буде затверджено, а потім буде представлено в Кнесеті, оскільки йдеться про міжнародний договір, повідомляє newsru.co.il.

Відповідні процедури цієї угоди відбудуться і в турецьких владних структурах.

Повний текст угоди не опубліковано. Раніше повідомлялося, що сім'ям турків, які загинули в травні 2010 року під час зіткнень з ізраїльськими військовими на борту судна "Маві Мармара", отримають компенсації на загальну суму близько 20 мільйонів доларів. Ізраїль погодився пропустити в сектор Гази 10 тисяч тонн гуманітарних вантажів з Туреччини, які пройдуть огляд в порту Ашдод. Судно має прибути до Гази на початку липня, напередодні свята Ід аль-Фітр.

Відомо також, що Анкара дає гарантії не переслідувати в судовому порядку ізраїльських військовослужбовців, які брали участь або здійснювали командування операцією з перехоплення "Маві Мармара".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу 27 червня заявив: "Угода матиме колосальне значення для економіки Ізраїлю, і не тільки в найближчі роки, а й на найближчі покоління". На думку коментаторів, він мав на увазі, перш за все, перспективу транспортування ізраїльського газу до Європи через територію Туреччини.

Різке охолодження відносин між двома в минулому стратегічними партнерами відбулося в 2010 році після інциденту з "Флотилією свободи", коли ізраїльські сили перехопили турецьке судно "Маві Мармара", що намагалося прорвати морську блокаду сектора Газа. При цьому загинуло 10 турецьких пропалестинських активістів. Ізраїль заявив тоді, що рейд здійснено з метою перевірки судна на предмет зброї. В результаті з Анкари відкликано ізраїльського посла, а Тель-Авів покинув представник Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram