ГоловнаСвіт

Гібралтар і Шотландія почали обговорювати збереження членства в ЄС

До цієї дискусії може приєднатися Північна Ірландія.

Гібралтар і Шотландія почали обговорювати збереження членства в ЄС
Фото: http://www.bbc.com/

Гібралтар і Шотландія почали обговорювати план, який міг би дозволити їм залишитися в Євросоюзі після перемоги прихильників Brexit на референдумі.

Про це Бі-бі-сі розповів головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо.

За словами Пікардо, він обговорював з першим міністром у справах Шотландії Ніколою Стерджен різні варіанти збереження в складі ЄС. До цієї дискусії також, можливо, приєднається Північна Ірландія, жителі якої також голосували проти Brexit.

"Я можу уявити собі ситуацію, при якій частина держав, які входять до Великобританії, вийдуть з ЄС, а інші залишаться", - сказав Пікардо. За його словами, територіям, що бажають залишитися в об'єднанні, не доведеться знову подавати заявку на вступ до ЄС.

"Ми просто повинні залишитися з тим доступом, який є у нас зараз, а ті частини, який залишають ЄС, отримають якийсь інший доступ, про який необов'язково домовлятися за 50-ю статтею", - сказав міністр. Ст. 50 Лісабонського договору від 2007 року регулює вихід країн зі складу Євросоюзу.

Як зазначає Бі-бі-сі, подібний прецедент уже створила Гренландія. Ця територія в 1979 році отримала автономію від Данії, яка, своєю чергою, в 1973 році вступила в Європейське економічне співтовариство, яке є одним з попередників ЄС. У 1985 році за підсумками референдуму Гренландія вийшла з ЄЕС.

Проти Brexit проголосували 95% виборців Гібралтару, при цьому переважна більшість також не хоче виходити зі складу Великобританії. За словами Пікардо, збереження у Гібралтару статусу британської заморської території не повинно означати відмову від членства в ЄС.

"Позиція жителів Гібралтару, яку ми висловили, можливо, навіть чіткіша, ніж у шотландців, полягає в тому, що ми повинні і далі мати доступ до єдиного ринку ЄС. Мої обов'язки - захищати і просувати інтереси Гібралтару і шукати партнерів, які захочуть робити те ж саме всередині Великобританії", - підсумував Пікардо.

Нагадаємо, Іспанія хоче приєднати до себе Гібралтар після виходу Британії з ЄС.

Гібралтар - оспорювана Іспанією заморська територія Великобританії, що міститься на півдні Піренейського півострова. Включає в себе гібралтарську скелю і піщаний перешийок, який з'єднує скелю з півостровом. Британською колонією Гібралтар визнано в XIX столітті, в 1973 році територія разом з Великобританією увійшла до складу Євросоюзу. У 1968 році більшість гібралтарських жителів проголосували проти об'єднаного суверенітету з Іспанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram