ГоловнаСвіт

Російські спецслужби звинуватили в залякуванні американських дипломатів

Агенти приходили до дипломатів додому вночі і вмикали всі лампочки.

Російські спецслужби звинуватили в залякуванні американських дипломатів
Фото: www.svoboda.org

Дипломати США і члени їх сімей піддаються в Росії і в декількох європейських столицях різним методам залякування з боку російських спецслужб, стверджує журналіст Джош Рогін в своїй колонці в The Washington Post.

За словами Рогіна, останнім часом у Вашингтон направлено серію секретних записок від американських дипломатів, в яких ті скаржилися на тиск з боку російської розвідки і спецслужб. Дипломати повідомляли, що співробітники російських спецслужб приходили до них додому пізно вночі, щоб провести опис меблів, а також увімкнути всі лампочки і телевізор, після чого йшли. При цьому Рогін посилається на розповіді колишніх і нинішніх американських чиновників, які писали і читали ці записки.

На думку автора, подібний тиск на дипломатів із США з боку російських спецслужб не є чимось новим. Посилаючись на кілька джерел, знайомих з донесеннями американської розвідки, Рогін стверджує, що ще в роки першого президентства Барака Обами співробітник російських спецслужб нібито проник у будинок військового аташе США і вбив його собаку.

Журналіст стверджує, що держсекретар США Джон Керрі під час візиту в Москву в березні був змушений безпосередньо просити президента Володимира Путіна припинити тиск на американських дипломатів. Рогін наводить свідчення прес-секретаря Держдепартаменту США Джона Кірбі про те, що тиск на американських дипломатів з боку силовиків і ДІБДР посилився з початком конфлікту в Україні.

Рогін також наводить свідчення екс-посла США в Москві Майкла Макфола, який стверджує, що під час його роботи в Москві регулярно піддавався стеженню. Макфол стверджує, що в адміністрації Обами вирішили не використовувати аналогічні методи щодо російських дипломатів.

За даними Рогіна, зараз всі дипломати зі США, які прямують до Європи, проходять інструктаж з протидії натиску російських спецслужб.

Після виходу статті прес-секретар Державного департаменту США Елізабет Трюдо підтвердила проблеми американських дипломатів у Росії.

За її словами, в останні два роки було зафіксовано значне збільшення випадків стеження за дипломатами і їх утиску з боку російських спецслужб і дорожньої поліції. Вона пообіцяла, що США будуть реагувати на такі випадки відповідно до норм міжнародного права.

Трюдо відмовилася обговорювати інформацію про те, що представники російських спецслужб нібито приходили до дипломатів пізно вночі і проводили у них опис меблів. Однак вона зазначила, що ситуація зі співробітниками посольства обговорювалася держсекретарем Джоном Керрі з президентом Росії Володимиром Путіним.

При цьому Трюдо вказала, що утиск дипломатів може відбуватися в різних країнах світу, проте вона не змогла навести дані, де ще були такі випадки. Також вона відкинула претензії російської сторони про те, що дипломати з Москви на території США зазнають утисків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram