ГоловнаПолітика

Рада розгляне скасування імунітету Онищенка 5 липня

Парубій упевнений, що депутат втратить недоторканність.

Рада розгляне скасування імунітету Онищенка 5 липня
Фото: www.artukraine.com.ua

Верховна Рада розгляне скасування недоторканності депутата Верховної Ради Олександра Онищенка на найближчому пленарному засіданні, яке відбудеться 5 липня.

Про це заявив спікер Андрій Парубій у неділю на брифінгу в Трускавці, де проходить Форум місцевого розвитку.

"Відповідно до закону, регламентний комітет повинен надати час підозрюваному для особистих пояснень. Це час - п'ять днів. З часу подачі у Верховну Раду України подання про згоду на зняття недоторканності Онищенка вже минуло більше часу", - сказав він.

"Я особисто контролюю, щоб цей час не затягувався, і в мене є сподівання, що в перший пленарний день - це буде вівторок через тиждень - це питання буде стояти на порядку денному. Я впевнений: як усі інші надання були підтримані, так і це подання теж буде підтримано Верховною Радою", - додав Парубій.

Нагадаємо, 15 червня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. 10 з 20 учасників організації було затримано і пізніше заарештовано.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016 років компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стояв нардеп Олександр Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з депутата, однак парламент поки його не розглянув.

Суму збитків, завданих державі, оцінюють у 3 млрд гривень (більш ніж 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram