ГоловнаПолітика

НАБУ вийшло на фінішну пряму у справі про розтрату кіотських грошей

Стосовно кількох фігурантів найближчим часом справу буде направлено до суду.

НАБУ вийшло на фінішну пряму у справі про розтрату кіотських грошей
Фото: www.slovoidilo.ua

Національне антикорупційне бюро України вийшло на фінішну пряму в розслідуванні кримінального провадження про замах на розтрату 480 млн грн, отриманих Україною за Кіотським протоколом.

Про це голова НАБУ Артем Ситник заявив в ефірі 5 каналу.

"Воно було б завершено набагато раніше, але було так: ми плануємо заходи, а тут публічно заявляється, що є намір вкрасти півмільярда гривень, - і відразу всі фігуранти скидають телефони, скидають документи, і ми починаємо все відновлювати, а це займає певний час", - заявив Ситник.

Голова НАБУ також повідомив, що є кілька затриманих і взятих під варту фігурантів, є кілька фігурантів, стосовно яких найближчим часом буде прийнято рішення і справу буде скеровано до суду.

Як повідомляли, детективи Національного антикорупційного бюро України 16 травня затримали секретаря комітету з державних закупівель ДП "Українські екологічні інвестиції" за підозрою в замаху на розтрату державних коштів, отриманих за Кіотським протоколом.

2 червня НАБУ впіймало другого учасника схеми розтрати 480 млн гривень "кіотських грошей".

Нагадаємо, держпідприємство "Українські екологічні інвестиції" (входить у сферу управління Мінекології) збиралося витратити майже мільярд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення і школах на енергоощадні. Фінансування проекту мало здійснюватися за рахунок коштів, наданих Японією за Кіотським протоколом.

При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "АГРОТЕХБУД", заради якої з усіх тендерів були зняті дешевші пропозиції від інших компаній. Під час ретельного розслідування виявилося, що "АГРОТЕХБУД" є фіктивним підприємством. Через це в січні 2016 року звільнили виконувача обов'язків міністра екології Сергія Курикіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram