ГоловнаПолітика

Одеське управління НАБУ ледь не очолив фігурант корупційної справи

Журналісти виявили в претендента на високу посаду незадеклароване майно.

Одеське управління НАБУ ледь не очолив фігурант корупційної справи
Фото: скриншот из видео

Наприкінці квітня цього року конкурс на посаду директора Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро виграв Семен Кривонос, який, за даними програми "Слідство.Інфо", є фігурантом кримінальної справи через отримання хабара.

Журналісти стверджують, що восени 2014-го Кривоноса звинуватили в отриманні хабара в особливо великому розмірі. За версією прокуратури, очолюючи в Київській області Обухівський районний відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, він разом із сільським головою Старих Безрадичів вимагав у підприємця 120 тис. дол. за виділення земельної ділянки. Жителі села розповідають, що майже всі земельні ділянки навколо Старих Безрадичів сільрада вже давно роздала заможним покупцям.

Семен Кривонос переміг 58 суперників, причому мав істотну перевагу перед іншими кандидатами. Сьогодні він працює першим заступником Юлії Марушевської на Одеській митниці (є представницею команди губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі - ред.), яка дала позитивні рекомендації підлеглому.

Однак під час ретельної перевірки біографії головного антикорупційника півдня України з'ясувалося, що, очолюючи у 2011-2015 роках Обухівський районний відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (Київська область), він мав справу з документами на всі земельні ділянки. У тому числі в елітних районах - Кончі-Заспі, Нових і Старих Безрадичах, Романковому.

Є питання і до декларації Кривоноса.

За 2014 рік він заробив 20,7 тис. гривень. Це менше за 2 тисячі на місяць. Його дружина заробляла ще менше, стверджують журналісти. При цьому подружжя має квартиру, будинок, 7,5 га землі, з них 2 - в Обухівському районі, де Кривонос керував реєстраційною службою. За словами Кривоноса, придбано було лише одну ділянку, решта - це безоплатна приватизація. З придбанням 2 га землі 2011 року допомогли батьки, позичили нібито 300 тисяч гривень.

Крім того, йдеться у програмі, Кривонос має майно, якого не задекларував. Зокрема квартиру площею 80 кв.м у селищі Новосілки, що за 3 км від Києва. За даними журналістів, її вартість сьогодні становить 3 млн грн. Її відсутність в декларації Кривонос пояснює тим, що подарував її матері, а купив її так само на гроші батьків.

Коли журналісти зацікавилися Кривоносом, він відмовився від посади в НАБУ, повернувшись на роботу в Одеську митницю. Агентство оголосило новий конкурс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram