ГоловнаПолітика

Головою виборчого штабу Трампа став колишній піарник Януковича (оновлено)

Пол Манафорт привів Януковича до перемоги 2010 року.

Головою виборчого штабу Трампа став колишній піарник Януковича (оновлено)
Пол Манафорт

Виборчий штаб кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа очолить колишній радник екс-президента України Віктора Януковича Пол Манафорт.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на обізнані джерела.

Напередодні Трамп звільнив голову свого виборчого штабу Корі Левандовські.

Манафорта штаб Трампа найняв як консультанта ще у квітні.

Зміна голови виборчого штабу відбулася за місяць до національного з'їзду республіканців 18-21 липня, на якому назвуть кандидата від партії на посаду президента США, вибори якого пройдуть 8 листопада 2016 року.

Політтехнолог Пол Манафорт з 1978 року координував кампанію Рональда Рейгана, 1988-го був радником Джорджа Буша-старшого, а в 1996-му працював у кампанії суперника Білла Клінтона Боба Доула.

Уперше американський політтехнолог з'явився в Україні 2004 року, під час третього туру президентських виборів на запрошення команди Віктора Януковича. Однак братися за кампанію Манафорт нібито відмовився, посилаючись на те, що вплинути на неї було вже неможливо. У проміжку між цими і наступними виборами Януковича ім'я Манафорта згадували у зв'язку з роботою на самого Ріната Ахметова і його компанію СКМ, а також на парламентську кампанію Партії регіонів 2007 року.

Манафорт зіграв вирішальну роль у перемозі Януковича на виборах президента 2010 року.

У 2012 році Юлія Тимошенко подала позов до суду Нью-Йорка, намагаючись довести, що Манафорт допомагав українським олігархам вкладати не надто чисті гроші в американські активи. Тоді стало відомо, що Манафорт був також консультантом Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. У березні 2013 року американський суд виключив Манафорта з позову Тимошенко.

На думку директора політичних програм Інституту Горшеніна, роль Манафорта в штабі Трампа буде ключовою.

"Справжня кадрова революція в штабі Трампа напередодні офіційного висунення. Головного архітектора тріумфу Трампа (після самого Трампа) Корі Левандовські звільнено з посади керівника кампанії і, загалом, видворили з команди без усяких втішних призів і посад.

Сам Левандовські заявляє, що до пуття не розуміє причин того, що сталося. Зробімо це за нього. Схоже, що Корі поспішив зарахувати себе до членів найближчого кола і занадто глибоко увійшов в образ незамінного. Чим не погребував Пол Манафорт, який після того як пішов Левандовські, став ключовою фігурою в штабі Трампа і, схоже, залишиться такою до кінця кампанії", - зазначив Курмашов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram