ГоловнаСуспільствоЖиття

Перейменування Дніпропетровська в Дніпро оскаржили в Конституційному Суді

Подання передали на вивчення у секретаріат суду.

Перейменування Дніпропетровська в Дніпро оскаржили в Конституційному Суді
Фото: www.litsa.com.ua

48 депутатів Верховної Ради просять Конституційний Суд визнати неконституційним перейменування міста Дніпропетровськ у Дніпро.

Про це повідомляють на офіційному сайті КС.

"15 червня 2016 року в Конституційний Суд України надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України про відповідність Конституції України (конституційність) постанови Верховної Ради України про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням установленої Конституцією України процедури його розгляду й ухвалення", - йдеться в повідомленні.

Подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Нагадаємо, 19 травня парламент перейменував Дніпропетровськ у Дніпро в рамках закону про декомунізацію.

Нагадаємо, 1 червня спікер Ради Андрій Парубій підписав постанови про перейменування Дніпропетровська в Дніпро та Комсомольська в Горішні Плавні. Перед цим парламент відхилив дві постанови, якими пропонували скасувати ці перейменування.

Дніпропетровськ отримав свою назву 1926 року за назвою річки і на честь більшовицького радянського діяча, керівника революційного руху і голови ЦВК УРСР Григорія Петровського (1978-1958), який згодом став одним з ініціаторів Голодомору 1932-33 років.

Назви областей можна змінити, лише внісши зміни в Конституцію. Тож назва Дніпропетровської області поки що залишається незмінною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram