ГоловнаПолітика

Рада просить Вселенського патріарха надати автокефалію УПЦ

Парламент закликає вирішити спірні питання й об'єднати українське православ'я.

Рада просить Вселенського патріарха надати автокефалію УПЦ
Фото: design.marchefano.ru

Верховна Рада просить Вселенського патріарха Варфоломія I надати автокефалію Українській православній церкві.

За ухвалення в цілому проекту постанови №4793 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада просить Варфоломея видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на підставі якого вона могла б зайняти належне місце в сім'ї помісних православних церков.

Також парламент просить Варфоломея взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого собору, який вирішив би всі спірні питання й об'єднав би українське православ'я.

Окрім того, Рада звернулася до Вселенського патріарха з проханням визнати нечинним акт 1686 року як такий, що ухвалили з порушенням священних канонів Православної церкви.

1686 року Вселенський патріарх Діонісій IV і Священний синод Константинопольської церкви видали томос про передачу Київської митрополії під канонічну юрисдикцію Московського патріархату.

Українська православна церква Московського патріархату вважає, що реєстрація депутатами Ради проекту звернення з проханням надати автокефалію Українській православній церкві є незаконною.

Нагадаємо, раніше патріарх Константинопольський Варфоломій I заявив, що історична зустріч лідерів Церкви - Всеправославний собор на Криті - пройде 16-27 червня, незважаючи на відмову Російської православної церкви, а також ще трьох православних церков брати участь у ньому. Собору не скликали понад тисячу років і готували понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram