ГоловнаСвіт

Вселенський патріарх відмовився перенести Всеправославний собор

Варфоломій I сподівається, що РПЦ і три інші Церкви змінять свою думку і візьмуть участь в Соборі.

Вселенський патріарх відмовився перенести Всеправославний собор
Фото: design.marchefano.ru

Патріарх Константинопольський Варфоломій I у середу заявив, що історична зустріч лідерів церкви - перший за більш ніж тисячоліття Всеправославний собор на Криті пройде 16-27 червня, незважаючи на відмову брати участь у ньому Російської Православної Церкви, а також іще трьох православних Церков.

Про це повідомляє ABC News.

Вселенський патріарх висловив надію, що РПЦ і три інші Церкви змінять свою думку і візьмуть участь у Соборі.

Всеправославний собор, який повинен початися в неділю, був покликаний об'єднати лідерів 14 незалежних православних церков у питанні об'єднання 300 мільйонів православних християн, йдеться в повідомленні.

Як повідомляли, в понеділок Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному соборі через відмову Константинопольського патріархату скликати передсоборну нараду.

Учасники Всеправославного собору, який не скликали понад тисячу років і готували понад півстоліття, повинні були обговорити на Криті 16-27 червня шість тем: ставлення Православної церкви з іншим християнським світом до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, окормлення православних у діаспорі, способи проголошення автономії Православних церков. Окремо передбачалося ще прийняти послання Собору.

Майбутній Собор не є за своїм статусом Вселенським. На відміну від древніх Вселенських соборів він не покликаний вирішувати питання догматичного характеру, не вноситиме нововведень у канонічний лад і в літургійне життя.

Як повідомляли, на початку червня Болгарська православна церква прийняла рішення відмовитися від участі у Всеправославному соборі, з огляду на "серйозні причини".

Нагадаємо, питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатимуть на Всеправославному соборі, як передбачали раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram