ГоловнаПолітика

"Венеціанська комісія" радить Україні скасувати норму закону про "партійну диктатуру"

Цей закон дозволяє партіям виключати небажаних кандидатів з виборчих списків

"Венеціанська комісія" радить Україні скасувати норму закону про "партійну диктатуру"
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") вважає, що закон, яким дозволяється виключення кандидатів у депутати, які не пройшли в Раду, з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі, відомий як "закон про партійну диктатуру", не відповідає міжнародним стандартам.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Венеціанської комісії".

"Венеціанська комісія" вважає такою, що суперечить міжнародним нормам, можливість політичних партій постфактум заперечувати вибір електорату і самим приймати рішення, кому дозволити бути обраним. Можливість політичних партій видаляти зі своїх списків після виборів тих кандидатів, які не були обрані, але потенційно зберігають можливість бути обраними, слід видалити з закону відповідно до європейських стандартів", - йдеться у рішенні.

"Венеціанська комісія" розглядає таку норму як механізм, що дозволяє партіям усувати політичні думки, які не влаштовують їх, та інакомислення у своїх лавах.

Також зазначається, що закон обмежує компетенцію Центральної виборчої комісії, а також не передбачає механізму оскарження рішення партій про виключення депутатів.

"Ця норма може вважатися проявом "зворотної сили" у застосуванні закону, що заборонено Конституцією України", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, 16 лютого Рада ухвалила відповідний законопроект після 20 провальних голосувань. Його зареєстрували голови фракцій: Радикальної партії - Олег Ляшко, "Народного фронту" - Максим Бурбак, "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" - Юлія Тимошенко, "Об'єднання "Самопоміч" - Олег Березюк, "Блоку Петра Порошенка" - Юрій Луценко і депутат від РП Олег Купрієнко.

Президент Петро Порошенко підписав закон 25 лютого, всупереч рекомендаціям громадянської мережі "Опора" та Комітету виборців України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram