ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про реструктуризацію боргів підприємств

У НБУ впевнені, що цей законопроект дозволить конвертувати 25% корпоративних боргів.

Рада ухвалила закон про реструктуризацію боргів підприємств
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла закон про фінансову реструктуризацію для підприємств-боржників. За ухвалення в цілому законопроекту №3555 проголосували 229 депутатів при мінімально необхідних 226.

У Національному банку впевнені, що цей механізм стане важливим інструментом врегулювання ситуації з проблемними кредитами банків, допоможе оздоровити банківську систему, сприяти відновленню платоспроможності підприємств, збереженню робочих місць і сплаті податків у бюджет.

Завдяки прийняттю закону банки зможуть зменшити кількість проблемних кредитів і спрямувати кошти на кредитування економіки.

Процедура реструктуризації є добровільною: сторони мають право самостійно погоджувати питання про доцільність його застосування або використовувати інші механізми повернення заборгованості.

Законопроектом запропоновано визначити інституційну роль наглядової ради і секретаріату як спеціальних органів, які створюються для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та регламентують процес вирішення спорів в арбітражі.

У Нацбанку переконані, що цей законопроект дозволить конвертувати 25% корпоративних боргів. Йдеться виключно про життєздатні підприємства, які за рахунок цього зможуть повернутися до економічної активності, забезпечити пожвавлення банківського кредитування в цілому.

Нагадаємо, закон про фінансову реструктуризацію входить у пакет законів, який необхідно прийняти в рамках програми співпраці України з МВФ. Законопроект розробляли за технічної підтримки ЄБРР та Світового банку і за активної участі НБУ та Міністерства фінансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram