ГоловнаПолітика

Україна дорікнула Радбезу ООН бездіяльністю щодо миротворців на Донбасі

Заступник голови МЗС закликав Росію виконувати взяті на себе зобов'язання за Мінськими угодами.

Україна дорікнула Радбезу ООН бездіяльністю щодо миротворців на Донбасі
Совбез ООН
Фото: EPA/UPG

Українська сторона висловила подив у зв'язку з бездіяльністю Радбезу ООН у відповідь на прямий запит Києва про розгорнення в окупованих регіонах Донбасу миротворчої місії ООН.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час виступу в п'ятницю в РБ ООН, повідомляє "Укрінформ".

"Як непостійний член Ради Безпеки Україна не за чутками знає, що іноді РБ ООН не може оперативно відреагувати на загрози цивільному населенню, оскільки швидкому розгортанню місії з підтримання миру заважає відсутність згоди приймаючих країн. Однак важко пояснити бездіяльність Ради у відповідь на прямий запит щодо миротворчої місії ООН (в Україні, - ред.), чия присутність на місцях забезпечила б додатковий захист цивільних осіб і зробила би свій внесок у припинення насильства", - заявив представник МЗС України.

Він наголосив, що заклики офіційного Києва в Раді "не були почуті". Незаконні збройні формування за безпосередньої підтримки регулярних ЗС Росії "продовжують воювати в окремих районах Донецької та Луганської областей України з приводу згубних наслідків для цивільних осіб, які проживають там".

Кислиця нагадав, що, за даними УВКПЛ ООН, "цивільні особи заплатили найбільшу ціну" в конфлікті на сході України. Так, починаючи з 2014 року, близько 2 тис. цивільних були вбиті під час збройних протистоянь, в основному внаслідок невибіркового обстрілу населених пунктів із різних артилерійських систем.

"У ситуації, коли РБ ООН залишається заблокованою, Україна змушена використовувати інші можливості на регіональному рівні для встановлення збройної міжнародної присутності на окупованих територіях із метою захисту цивільного населення і забезпечення повної імплементації Мінських угод", - зазначив Кислиця.

Він також використовував виступ у Радбезі для того, щоб укотре закликати країну-агресора виконувати взяті на себе зобов'язання за Мінськими угодами.

Нагадаємо, в травні Україна в ООН офіційно звинуватила РФ в підтримці тероризму на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram